Сергей Лазарев: „Гейовете няма защо да се страхуват в Русия ако победим в Евровизия“

Руският участник рекламира страната си като истински рай за ЛГБТ общността

Освен, че е най-голямото музикално събитие на континента, "Евровизия" се превърна и в голям ЛБГТ форум през последните години. Конкурсът събира десетки хиляди представители на ЛГБТ общността в градовете където се провежда плюс милиони такива зрители пред екраните.

Тази година Русия твърдо е решила да победи отново и следователно да домакинства събитието догодина. Очаквано ЛГБТ общността се вълнува от отговора на въпроса, как известната с хомофобското си настроение държава ще понесе едно евентуално ЛГБТ нашествие, в безопасност ли ще са гостите на конкурса в Русия и т.н.

По време на пресконференцията след снощният първи полуфинал (където Русия се класира за финала в събота), журналистите зададоха на Сергей Лазарев доста провокативен въпрос.

Последни предвиждания и новини от "Евровизия" прочети ТУК!

Един от въпросите, зададени на руския изпълнител, се оказа доста интересен за ЛГБТ общността и беше посрещнат с бурни аплодисменти от препълнената конферентна зала.  

Украински журналист попита Сергей Лазарев: "Ако Русия победи, ще могат ли гейовете и лесбийките почитатели на конкурса да дойдат в страна, където е забранена гей пропагандата и да се чувстват комфортно там?".

„Гейовете не трябва да се страхуват да дойдат в нашата страна. Гей животът съществува в Русия. Предполагам не е тайна за вас. Ние сме модерна страна. В големите градове има много клубове и ресторанти за хората с различна сексуална ориентация, във всеки град има гей лайф, можете да проверите в Гугъл“- каза Лазарев, като добави, че ако ЛГБТ поклонниците на "Евровизия" отидат в Русия ще получат и подкрепата на местното гей общество. Той нарече информациите за рестрикциите на ЛГБТ хората в Русия „клюки и празно говорене“, и после поведе темата в посока, че страната е домакинствала много големи събития като Олимпийските игри в Сочи и друга "Евровизия", когато не е имало проблеми с хора с различна сексуална ориентация.

Дали наистина Лазарев вярва в думите си или казва това, което ще помогне на Русия да победи в конкурса? Хората принадлежащи към ЛГБТ общността са едни от най-верните поддръжници на конкурса и може би най-активно гласуващите зрители. През последните две години печелят изпълнители с ясно изявена принадлежност към ЛГБТ обществото – Кончита и Манс. Тази година има много изявени гейове сред участниците, които не крият своята сексуалност.

Според слуховете на Сергей също не му е чужда мъжката любов, но самият той не е „излязъл от килера“ и го играе хетеросексуален пред обществото, камерите и журналистите.

Русия е шумно осъждана заради забраните и дискриминациите над откритите хомосексуални и пропагандата на този начин на живот. Въпреки това ако се криеш и претендираш, че си хетеро всички ти вярват и можеш да бъдеш гей, но само в спалнята си. На вън трябва да си „нормален“.

От жребия изтеглен от Сергей Лазарев стана ясно, че той ще пее през втората половина на финала на конкурса. Това се счита за успех, тъй като предишните победители от конкурса пяха през втората половина.

Утре вечер (12 май, четвъртък) е втория полуфинал, на който ще се представя и Поли Генова. Финалът е в събота. Шоуто се излъчва на живо по БНТ1 и БНТ HD от 22,00 българско време.