Премиерът освободи заместник-министри и областни от АБВ

Политика

11-05-2016, 18:01

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

След вицепремиера и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин, още 14 души, близки до АБВ, освободиха държавните си постове

Министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност трима заместник-министри на труда и социалната политика - Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров.

От заеманите постове са освободени и заместник - областните управители на Пловдив - Владимир Маринов, на Търговище - Йорданка Георгиева, на Перник - Илинка Никифорова, на Плевен - Красимир Иванов, съобщиха от пресслужбата на МС.

Днес премиерът Бойко Борисов освободи общо петима заместник-министри - на регионалното развитие Иван Аспарухов, на младежта и спорта Нина Найденова и трима от заместниците на Калфин - Лазар Лазаров, Никола Николов и Гълъб Донев.

Освободен беше областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Освободени са и осем заместник-областни управители: на Велико Търново - Николай Петров, на Монтана - Петър Петров, на Перник - Илинка Никифорова, на Плевен - Красимир Иванов, на Пловдив - Владимир Маринов, на Русе - Явор Янчев, на София-област – Емил Атанасов, на Търговище – Йорданка Георгиева.

По-рано премиерът Бойко Борисов и социалният министър в оставка Ивайло Калфин взаимно си благодариха за съвместната им работа в правителството.

Преди началото на днешното заседание на Министерски съвет Борисов заяви: "Това е последно заседание на вицепремиера Калфин, използвам случая да му благодарим за усилията, добрата работа и коректността. Животът е такъв, разделяме се като приятели и като колеги. За тези повече от година и половина съм работил прекрасно с него и не мога да си изкривя душата и да кажа каквото и да било друго".

Самият Калфин също благодари на премиера и на колегите си в кабинета, предаде БТА.

Вчера той подаде оставка след решението на АБВ да оттегли подкрепата си за правителството.

"Изпълнявайки партийната си дисциплина и решението на партията ще ви кажа, че ще ми липсва работата в този екип на МС. Действително тук се работи в екип, за държавата, не се работи за партии. Благодаря ви за съвместната работа", обърна се Калфин към тях.

Той изрази надежда, че в различни качества ще продължат да взаимодействат и пожела успех на този кабинет, "защото от него има нужда държавата".