Иван Иванов: Оставката на Калфин е знак, че вляво се търси коалиция за президентските избори

Животът

11-05-2016, 17:17

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според зам.-председателя на Народното събрание ветото на президента е добро решение

Оставката на Ивайло Калфин е ясен знак, че вляво текат предварителни маньоври за президентските избори, че се търси коалиция за президентските избори. Това прогнозира във Велико Търново зам.-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов. „Явно е, че АБВ предприемат предварителен ход предвид избора на г-жа Нинова, за да се опитат да почнат да диктуват положението вляво. Това дава шанс правителството да се консолидира около десни политики. Специално ние в Реформаторския блок сме на позиция, че трябва да се следва управленската програма и ще подкрепяме всички законопроекти и   управленски решения, които са част от управленската програма. Тези, които са окастрени и модифицирани, няма да получават нашата подкрепа”, каза Иванов. По думите му оставката на Калфин е още знак, че   правителството не следва ясните си приоритети по устойчив и стабилен начин и търси прокарване на парциални интереси. „В крайна сметка тази липса на принципност води до такива оставки”, коментира народният представител.
На въпрос Изборният кодекс ли е причина за раздора, Иванов отговори: „Изборният кодекс беше последната капка , на фона на която се видя първо опитът на големите партии  служебно да получат предимство за изборите. На второ място той стана лакмус за това как търсенето на динамични мнозинства, за да удовлетвори ГЕРБ  всички интереси, в крайна сметка довеждат до осакатени решения, до осакатени законопроекти. Това клати стабилността на правителството. В този смисъл ветото на президента е добро решение. Надявам се то да бъде подкрепено”, заяви Иван Иванов.
Според депутата провеждането на предсрочни избори може да се реши единствено от премиера Борисов. „Въпрос на неговата воля и визия. По принцип не са изключени, включително и с президентските избори”.