ЦСКА е умножил публиката си по 5

Спорт

11-05-2016, 11:32

Снимка:

Канал 3

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивайло Петев може да вземе играчи от ЦСКА

Стоичков ще гледа ЦСКА - Монтана

Срещу Монтана се очакват поне 35 000 "армейци" да напълнят стадион "Васил Левски"

Финалът за Купата на България срещу Монтана мобилизира „червените" редици. Празниците за публиката на ЦСКА започнаха още в първия мач срещу Берое от полуфиналите в турнира. На 6 април отборът на Христо Янев заведе 4000 привърженици в Стара Загора.

Бройката наистина бе впечатляваща предвид делничния ден, далечната дестинация и предварителните очаквания на специалистите, че „армейците" няма да си изкарат добре срещу 100-годишния юбиляр, който е твърдо в тройката и в „А" група: „Червените" не само препълниха сектора за гости, но окупираха цялото пространство под трибуната, което се случва може би за първи път в историята на стадиона.

Вдъхновени от победата с 2:0, както и символичния вход от 1 лев за реванша, „червените" направиха още по-голямо шоу на „Българска армия". Тогава 15 000 фена на ЦСКА гледаха мача на живо и сигурно поне още толкова не успяха да влязат на трибуните и трябваше да се задоволят с директното телевизионно предаване. Тогава се чуха и сериозни гласове срещата да бъде преместена на „Васил Левски" заради по-големия капацитет, но това бе невъзможно поради липсата на време за реакция и отпечатаните евтини билети.

Сезонът за ЦСКА започна с надежда. Въпреки че бе изпратен на заточение във „В” група, пламъкът трябваше да се поддържа от феновете, които да решат дали да подадат ръка на любимците си. Страховете се разсеяха още в първия кръг на 9 август миналата година, когато в домакинския мач срещу Струмска слава се събраха 10 000 зрители по трибуните. Това бе и рекорд по посещаемост в онзи момент за родния футбол.

Тогава вниманието се фокусира върху семействата и малките деца, които бяха гаранция, че ЦСКА не само ще го има, но има и го очаква много по-добро бъдеще. Постепенно хората на стадиона започнаха да намаляват заради захлаждането на времето, липсата на интрига, разгромите над непретенциозните съперници, които започнаха да омръзват.

В последните домакински двубои се стигна и до посещаемост от 1000 души. Първите два пролетни мача отново вдигнаха летвата, като срещу Струмска слава тимът на Христо Янев бе гледан от 3000 привърженици, а две седмици по-късно „червените" събраха 3500 души във Велинград на мача с Чепинец.

ЦСКА тръгна от впечатляващата кота „10 000" през сезона, като кривата на посещаемостта постепенно падаше. Турнирът за Купата на България обаче се оказа истинският стимул за „червените" фенове. Още в последния мач за миналата календарна година близо 5000 се събраха на „Армията", за да вдъхновят любимците си за боя по Созопол с 3:0. Броят на публиката мина през 9000 в Стара Загора, за да стигне до 15 000 на „Армията".

Истинският апогей на сезона ще бъде на 24-и май, когато ЦСКА излиза срещу Монтана във финала за Купата на България. По неофициална информация повече от 25 000 билета вече са изкупени от „армейците". ПФЛ пусна в продажба още 7000 пропуска, които се очаква да бъдат изчерпани до дни и преди самия мач да вървят на по-високи цени в социалните мрежи.

Националният стадион няма да е пълен до дупка само заради буферните зони, отпуснатите 4000 места за Монтана и нежеланието на „армейците" да пълнят омразния им сектор Б. На „Васил Левски" обаче ще има поне 38 000 души, което ще бъде абсолютен рекорд за сезона. И ще означава, че ЦСКА е умножил публиката си по 5 в най-тежката и критична година от съществуването си.