Правителството утвърди Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства

Политика

11-05-2016, 11:31

Снимка:

24часа

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството одобри изготвения от Министерството на енергетиката Национален баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в Република България към 01.01.2016 г. В документа е направен сравнителен анализ за състоянието на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на миналата и на тази година, отбелязани са измененията, допуснатите експлоатационни загуби, увеличението и/или намалението на запасите и ресурсите в резултат на проучване, преизчисление и преоценка.

В страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на осем вида енергийни суровини, 10 вида руди, 79 вида индустриални минерали и 68 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Анализът показва, че настъпилите през 2015 г. абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства като цяло са в границите на заложените стойности в съгласуваните и утвърдени работни проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

Националният баланс е съставен в 16 тома и се съхранява в Националния геоложки фонд към дирекция „Природни ресурси и концесии“ на Министерството на енергетиката. Той може да се ползва по установения законов ред от компетентните ведомства, както и от всички заинтересовани физически и юридически лица.