Цветанов: ГЕРБ няма намерение да предизвиква предсрочен парламентарен вот

Политика

11-05-2016, 10:23

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските

Единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прочете декларация на групата по повод новата парламентарна сесия. 

ГЕРБ плаща висока цена за лоялността си към политическите платформи на коалиционните си партньори, подчерта Цветанов. 

"ГЕРБ е амбицирана да издигне свои кандидатури за президент и вицепрезидент, но е отворена към дясното политическо пространство при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата е кандидат-президентска двойка от страна на управляващата коалиция", заяви още председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

„ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните партньори от АБВ и част от РБ“, се казва още в декларацията на ГЕРБ.  

 

Ето и пълния текст на декларацията:

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми гости,

Започваме новата лятна сесия от работата на Народното събрание с ясното съзнание за това колко важно е да не се загубят темповете на развитие на страната ни на фона на трайната политическа и обществена нестабилност, която наблюдаваме в повечето държави от нашия регион. Това се оценява положително както от международните ни политически партньори, така и от външните и вътрешните инвеститори в българската икономика. ГЕРБ отчита като важни усилията на управляващата коалиция да подържа развитието на държавата през последните 18 месеца и декларира категорично намерение да не отстъпва от тази управленска философия.

ГЕРБ ще продължи да съобразява законодателната си дейност с обществените очаквания и интересите на гражданите. Контактите с хората ни зареждат с убеждението, че именно ГЕРБ е партията, която стои най-близо до тях и познава най-добре техните потребности и проблеми. Целта е предлаганите от нас политики да бъдат съобразявани с общественото мнение и нагласите на гражданите. Решаването на проблемите на всеки отделен човек ще остане наш приоритет и занапред. Този управленски подход на ГЕРБ се радва на одобрение и подкрепа и от представителите ни в изпълнителната власт по места в страната, за което им благодаря.

Реформата в съдебната система продължава да бъде приоритет в законодателните намерения на парламентарната група на ГЕРБ и през предстоящия политически сезон. Решени сме да работим за модерно съдебно законодателство и това да бъде постоянно и целенасочено усилие за нас през следващите месеци.

Конкретните законодателни промени по отношение на съдебната реформа, които трябва да приемем през настоящата парламентарна сесия, са: втората част от промените в Закона за съдебната власт, насочени към утвърждаване на съдийското самоуправление, ограничаването на възможностите за административно влияние върху независимостта на съда и разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС. От съществено значение е и приемането на законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, чрез които да се ограничи възможността за връщане на делата за допълнително разследване и по този начин да се съкрати значително времето на цялото наказателно производство. Трябва да се създаде възможност за по-бързо изпълнение на влезлите в сила присъди; както и в Наказателния кодекс да въведем нови състави, касаещи борбата с финансовите престъпления и киберпрестъпленията.

Уверени сме, че с приемането на тези промени ще укрепим върховенството на закона в България, и по този начин ще допринесем за по-голямо доверие на българските граждани в правовата държава и институциите в страната. ГЕРБ очаква да работим в конструктивен диалог по темата както с депутатите от парламентарните групи, подкрепящи правителството на Бойко Борисов, така и с всички останали народни представители, защото това се налага от интересите на българските граждани.

Като партия мандатоносител и водеща политическа сила в управлението, ГЕРБ ще продължи да работи неотклонно и за повишаване на доверието на българите към политическия елит в България. Основен акцент в тези наши усилия е борбата с корупцията на всички нива. С действията си ГЕРБ показва, че не правим разлика между наши и чужди корумпирани политици и висши държавни служители. Нещо повече, от практиките ни през последната година е видно, че сме по-строги към провиненията на нашите представители във властта, отколкото към тези на политиците извън нашата партия. ГЕРБ се стреми публично да доказва наличието или отсъствието на корупционни практики във всеки конкретен случай, привлякъл общественото внимание, тъй като прозрачността според нас гарантира повече доверие към усилията ни за борба с корупцията.

Темата за корупцията обаче, не бива да се превръща в повод за „лов на вещици”, нито в повод за маскиране на користни стремежи към „обезоръжаване“ на политически или бизнес опоненти. Доброто законодателство трябва да препятства корупционните практики и да осигурява сериозни наказания при регистрирането им. И тук не мога да не спомена, че опитът на Румъния наистина привлича вниманието на българите. Не мисля, че е слабост да се възползваш от добри практики в други държави, напротив, това се нарича решимост за борба с корупцията.

Най-осезаемата страна от борбата с корупцията при управлението на правителството с министър-председател Бойко Борисов е намаляването на контрабандата и сериозното увеличаване на приходите в бюджета. В резултат на тези целенасочени усилия, държавата събра за първите 4 месеца на 2016 г. с над 1 милиард лева повече приходи спрямо същия период на 2015 г. Именно това даде възможност на правителството да отдели над 200 милиона лева допълнително за пенсионерите през последните 18 месеца. Освен това регулярно се отпускат средства за реализирането на важни проекти, приоритетно в Северозападна България и в останалите региони с по-ниско икономическо развитие. Това, уважаеми колеги от ляво, е истинска социална политика, а не раздаването на несъбрани пари по неясни критерии чрез необоснованата от някаква икономическа логика „инвестиционна“ програма на Орешарски.

Ефективната борба с корупцията и контрабандата доведе и до постигане на най-високия икономически растеж в България от началото на световната икономическа криза през 2008-а година. Допълнителен принос за това има и отличното усвояване на средствата от европейските фондове, при което страната ни се доближи до почти 100-процентови показатели за предходния програмен период. Друго наше предизборно обещание, което продължаваме да изпълняваме е реализирането на националната програма за саниране на многофамилните жилища, чрез която в реалната икономика ще бъдат инвестирани над 2 милиарда лева.

През новата сесия очаквам да постигнем политически консенсус около конкретни мерки за финансово стабилизиране на българските общини. С промените в Закона за публичните финанси трябва да въведем механизъм за оздравяване на общините в лошо финансово състояние, а с промените в Закона за местните данъци и такси да въведем по-справедлив и успешно работещ принцип при определянето и събирането на местните налози. Уверен съм, че това ще даде по-добри перспективи за развитието на местното самоуправление в България.

Говорейки за консенсус не мога да не спомена и това, че ГЕРБ плаща висока цена за лоялността си към политическите платформи на коалиционните си партньори.  

ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може, уважаеми колеги, да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско и не е конструктивно от гледна точка на перспективата ни за съвместна работа в бъдеще. Хората може и да не са запознати в детайли с тънките сметки на един или друг от вас, но усещат фалша и ще накажат с вота си всеки опит за политическа безпринципност.

В този контекст заявявам категорично, че единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента. Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме е пълен мандат на кабинета  Борисов, защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата за управление на кабинета.

Призовавам нашите коалиционни партньори да се консолидираме около подкрепата ни за правителството и да се въздържаме от политически провокации. Нека няма съмнение във факта, че ГЕРБ е единствената партия в България, която е готова по всяко време да отиде на избори.

Единствената ясна опозиция на ГЕРБ в парламента, а и извън него, са БСП и ДПС.  С тях имаме ценностни различия, разделят ни и резултатите от съвместните им управления, които бяха оценени от евроатлантическите ни партньори като провал. Именно в лицето на тези две партии виждаме нашите основни опоненти за президентските избори. Това не ни пречи обаче да поздравим  госпожа Корнелия Нинова с избора й за лидер на БСП и да й пожелаем ползотворна работа начело на партията на българските социалисти.

ГЕРБ по традиция ще издигне свои кандидатури за президент и вицепрезидент, но сме отворени към дясното политическо пространство при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата се кандидат-президентска двойка от страна на управляващата коалиция.

Както и да протекат номинациите за президентските избори, призовавам за толерантна и коректна кампания, която да не обезсърчава допълнително българския избирател. Нека заедно да защитим смисъла на свободния вот и правото на избор. Ние приветстваме това да има много и достойни кандидати за държавен глава, за да могат българите да направят реален избор. Не бихме искали, обаче, предстоящият сериозен законодателен сезон на Народното събрание да преминава под знака на маскирани публични предизборни изяви от парламентарната трибуна. Защото не бива да забравяме, че избирателите ни наблюдават много внимателно дали работим реално за тях и дали полагаме необходимите усилия за да подобрим живота им.

На добър път през летния политически сезон! Нека бъдем здрави, разумни и диалогични! От това ще спечелим всички!