Британският бизнес е "за" оставане в ЕС

Свят

11-05-2016, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Десетки хиляди работни места са застрашени при излизане от съюза, предупреди финансовият министър Джордж Озбърн

Мнозинството от бизнесмените планират да гласуват за оставането на Великобритания в ЕС, но разликата с лагера на желаещите Brexit намалява. Това сочи проучване на Британската търговска камара, цитирано от ВВС. Около 54% от 2200 анкетирани членове на камарата са заявили през април, че ще подкрепят оставането в съюза, в сравнение с 60% през февруари. Тези, които предпочитат излизане от ЕС, са 37% в сравнение с 30% преди два месеца. Почти всички анкетирани – 90%, са казали, че е малко вероятно да променят мнението си преди референдума на 23 юни.
"Въпреки че ясно мнозинство сред бизнесмените, които анкетирахме, продължава да изразява предпочитание за оставане в ЕС, разликата между лагерите за оставане и за напускане е намаляла значително през последните седмици", казват от Британската търговска камара, която е национално сдружение от 52 акредитирани търговски камари в страната, представляващи хиляди големи, средни и малки бизнеси.
Кой как би гласувал
Големите компании и тези, които търгуват с други европейски пазари, е по-вероятно да гласуват за оставане в ЕС, докато микрофирмите с под 10 служители и тези, които не се занимават с износ, е по-вероятно да гласуват за Brexit. Мнозинството от бизнес лидерите са посочили, че засега референдумът няма отражение върху сфери като продажбите, наемането на служители и инвестициите.
Ако Великобритания напусне ЕС, 35.9% са заявили, че очакват негативни последици върху цялостната си стратегия за растеж, докато 36.3% не очакват отражение, а 15.9% казват, че ще има положителен ефект.
Официалната кампания за оставане в ЕС коментира, че проучването ясно е показало, че мнозинството от бизнесмените са против Brexit. "Членството в ЕС направи икономиката ни по-отворена и конкурентоспособна, като британските бизнеси имат достъп до 500 млн. потребители чрез единния пазар. Да си тръгнем би било скок в тъмното. И не е изненадващо, че проучването потвърждава, че британският бизнес е категоричен, че трябва да останем в ЕС", казват от кампанията "Великобритания по-силна в Европа".
Неутралност преди референдума
От официалната кампания за напускане на ЕС заявиха: "Въпреки твърденията на проевропейския лагер бизнесът не се страхува от референдума и от резултатите. Това е така, защото знае, че е по-безопасно да си възвърнем контрола и да харчим парите си за нашите приоритети."
Британската търговска камара посочи, че няма да лобира за никоя от двете страни преди референдума, тъй като членовете й са разделени.

Озбърн: Десетки хиляди работни места са застрашени при излизане от ЕС
Британският финансов министър Джордж Озбърн предупреди за потенциална загуба на десетки хиляди работни места в сектора на финансовите услуги, ако страната напусне ЕС. Според него 285 хил. работни места в сектора са свързани с бизнеса с Европа, пише Financial Times. Изчисленията на Озбърн се базират на нов анализ на министерството на финансите, който показва, че около 100 хил. работни места във финансовите услуги са пряко свързани с износа в ЕС, а още 185 хил. зависят от непрякото търсене, създадено от този бизнес. Същевременно главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса е уведомил премиера Дейвид Камерън, че около 100 хил. работни места в Лондонското сити може да бъдат съкратени, ако Великобритания излезе от съюза