17 са осъдени за корупция, 28 -за участие в организирана престъпна група през 2015 г.

Общество

11-05-2016, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Да не се наказват бандити, които съдействат за доказване на престъпления, предлага прокуратурата

Прокуратурата отчита повишаване на разкриваемостта на престъпленията през 2015 г., но и спад на влезлите в сила осъдителни присъди. Това се разбира от изготвения годишен доклад за дейността на държавното обвинение за 2015 г., който днес бе публикуван на страницата на прокуратурата.
Прокуратурата в постигнала осъдителни присъди за корупция спрямо 17 души. Само двама от тях са по т.нар. знакови дела. За участие в организирана престъпна група 28 души са получили ефективни наказания. Съдът е признал за виновни четирима заради пране на пари. През 2015 г. е спаднал сериозно и броят на обвинителните актове, които били внесени в съда. До съд са стигнали едва 17.9 хиляди от всички разследвания при 19.7 хиляди през 2014 г. и 21.9 хиляди през 2013 г.
В доклада са представени резултатите от противодействието на престъпността в национален мащаб, след като е извършен съпоставителен анализ на данните с предходните две години. Изведени са и съответните изводи от тенденциите, пише dnevnik.bg.
По данни на МВР, през 2015 г. са регистрирани 107 870 престъпления, пише в доклада на прокуратурата. Над 10 % от тях са икономически правонарушения. Според данните в доклада броят на регистрираните престъпления обаче също е намалял с над 5 % спрямо 2014 г. и близо 2 % спрямо 2013 г.
Изнесената информация от отчета на държавното обвинение показва увеличение на разкриваемостта на извършителите на регистрираните престъпления. През 2015 г. разследващите органи са установили 45 281 дейци на правонарушения. Това се равнява на 4.4 пункта спрямо 2014 г. и с 4,7 пункта, спрямо 2013 г.
На фона на увеличената разкриваемост, броят на влезлите в сила осъдителни присъди са намалели през 2015 г. Съдът е постановил наказания спрямо 34 521 души през миналата година. Това е с над 4 000 по-малко в сравнение с 2014 г. и близо 7 000 спрямо 2013 г.
Като изводи в доклада е записано, че преобладават престъпленията против собствеността, които са малко над половината от общия брой. Нивото на престъпността в страната продължава да се определя от основни криминогенни фактори, сред които са високото ниво на безработица, концентрация на населението в големите градове и обезлюдяване на малките населени места.
Със значителна степен на вероятност тези фактори ще запазят интензивността си, е записано в доклада.
Освен това в докладът не се установя съответствие между структурата на регистрираната и на разкритата престъпност, от една страна, с тази на наказаната престъпност (т.е. на престъпленията, за които са внесени в съда прокурорски актове), от друга.
Анализът на данните за регистрираната и разкритата престъпност показва, че ресурсите на органите на досъдебното производство са ангажирани най-вече по случаи, които не представляват фактическа и правна сложност, но са многобройни.

Членове на банди, извършили престъпления, да не се наказват, ако свидетелстват и помогнат за доказване на престъпленията на групата. Това предлага в доклада си прокуратурата. Идеята е чрез измемение на Наказателния кодекс (НК) да се въведе понятието сътрудничещ обвиняем.
“Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от банди, тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите.
Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата”, пише в доклада.