Цените на горивата пак тръгнаха нагоре

Най-доброто от печата

11-05-2016, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В отделните части на страната разликите в цените на масовия бензин стигат до 40 стотинки на литър

Средната цена на литър от най-масовия бензин А95 вече е 1.85 лв. Разликата в отделните части на страната обаче е много голяма и варира от 1.62 до 1.95 лв. за литър. Това показа справка в сайта за актуални цени на горивата fuelo.net. Подобна е ситуацията и с А98, чиято цена вчера "играеше" от 1.85 до 2.22 лв. за литър. И тук най-изгодно излиза пълненето на резервоара около Варна, Търговище и в Пловдив, а най-солено е зареждането в Пазарджик, Казанлък и Батак. Разлики има и в цените на дизела - вчера той се продаваше между 1.56 и 1.87 лв. за литър. Най-евтино бе в Сливен и Пловдив, най-скъпо в София и Сопот.
От началото на годината част от бензиностанциите задържаха цените си високи въпреки колебанията в цената на петрола. Неговата цена наред с курса на долара и индексите на международните пазари са основните фактори, които влияят на стойностите на горивата. Нефтът достигна най-ниските си стойности - под 30 долара за барел (около 159 литра) в средата и края на февруари. Това би трябвало да се отрази на цените на горивата с разлика от един и половина до два месеца, но не се случи. Поскъпването на петрола с около 20% през април обаче вероятно е калкулирано в цените по бензиностанциите.
Драстичните разминавания в цените на бензина и на дизела варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър от месеци, при това често в обекти на една и съща верига. В морската столица Варна например обяснението е в ценовата политика на бизнесмена Веселин Марешки, който обяви изключително ниски цени на горивата и привлече голяма част от клиентите на конкурентните петролни фирми. Самите те се видяха принудени също да намалят цените.
Заради сходни цени на горивата в началото на годината Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на евентуален картел между "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "OMW България", "Петрол", "НИС Петрол" и "ЛУКойл България". Става дума за "опасно близки" цени на горивата от началото на 2012 г. до юни миналата година. Резултат от разследването засега няма.
Актуални приблизителни цени на А95 (в лв. за литър)
Най-ниски
1 ЛУКойл Варна 1.62
2 Бояново Terminal Card 1.65
3 Газтрейд Варна 1.65
Най-високи
1 Ромпетрол София 1.95
2 Ромпетрол Ловеч 1.95
3 Еко София 1.94
Актуални приблизителни цени на дизела (в лв. за литър)
Най-ниски
1 Globex Сливен 1.44
2 Топ Агро Пловдив 1.49
3 Булмаркет Пловдив 1.52
Най-високи
1 Elit Petrol 1.87
2 Ромпетрол София 1.87
3 Ромпетрол Сопот