България и Китай ще обменят опит в младежката политика

На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на младежката политика

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник-министър Нина Найденова се срещнаха с вицепрезидента на Общокитайската младежка федерация Джуо Чанкуей. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на младежката политика и обмена на информация и опит между неправителствените младежки организации в двете държави. Според министър Кралев, въпреки различията в структурата на организациите, отговорни за младежката политика в България и Китай, има широко поле за сътрудничество между двете страни, особено що се отнася до екологията, културния обмен и кариерното развитие. Страната ни би могла да бъде добър партньор в младежката политика, тъй като й предстоят събития, които я поставят в центъра на политиката на ЕС в сферата на младежта и спорта.
    „През 2017 г. нашата морска столица Варна е избрана за Младежка столица на Европа, а през 2018 г. България поема председателството на Съвета на Европейския съюз“, отбеляза министър Кралев. „По същото време в 4 български града ще се проведе най-голямото спортно събитие, на което сме били домакин – Световното първенство по волейбол за мъже 2018”, допълни той.
    Според вицепрезидента на Общокитайската младежка федерация Джуо Чанкуей създаването на мрежа за обмен между неправителствените организации, които са ангажирани в обучението на младежи, би било от полза и за двете държави. Той предложи България и Китай да разменят експертен опит на правителствено и неправителствено ниво, особено що се отнася до проучването на нагласите на младежта.
    „Възможните области на сътрудничество между България и Китай са младежката безработица, здравословният начин на живот, социалните въпроси и доброволческата дейност. Подходящо е и организирането на съвместни младежки лагери, в които да участват и европейски държави, с които Министерството на младежта и спорта има подписани споразумения за сътрудничество”, каза заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова.
    Българската делегация е на официално посещение в Китай, където министър Кралев и министърът на Генералната администрация на спорта на Китай и председател на Китайския олимпийски комитет Лиу Пън подписаха споразумение за сътрудничество между двете страни в областта на спорта.
    В състава на официалната българска делегация в Китай участват още съветникът на министъра Гошо Гинчев и изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов. На срещата с ръководството на китайската младежка организация присъства и българският посланик в китайската столица Пламен Шукюрлиев.  
    По-рано през деня българската делегация посети най-голямата компания в Китай, произвеждаща  LED екрани и табла за спортни зали и стадиони Chontdo Optielectronics. Компанията е била доставчик на екрани и табла за Летните олимпийски игри Пекин 2008, както и на редица други големи събития в Азия и Русия.