САС в Лозана намали наказанието на Платини

Спорт

09-05-2016, 12:30

Снимка:

Канал 3

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

УЕФА подкрепи Мишел Платини

УЕФА ще сменя груповата фаза на ШЛ

Санкцията за доскорошния президент на УЕФА падна от шест на четири години

Спортният арбитражен съд в Лозана се произнесе по жалбата на Мишел Платини, въпреки че решението не е точно такова, каквото 60-годишният французин би желал.

Съдът не отмени отстраняването на Платини от футбола, а просто намали периода на наказанието му от шест на четири години. Това е втора промяна в срока на санкцията. Комисията по етика към ФИФА първо извади Мишел Платини и Сеп Блатер за осем години, но след това Апелативната комисия към световната футболна централа намали на шест години наказанията. Веднага след това двамата подадоха жалба в Спортния арбитражен съд.

Французинът се надяваше да бъде отменено наказанието и той да продължи да работи като президент на УЕФА. Освен намаление период на отстраняването, съдът в Лозана съкрати и глобата, която трикратният носител на „Златната топка“ трябваше да плати. От 80 000 швейцарски франка тя е намалена на 60 000.

Сега се очаква на 18 май, в деня на финала на Лига Европа в Базел, УЕФА да вземе решение за следващия си ход. Със сигурност трябва да бъдат назначени нови избори за президент на европейската футболна централа, но ще трябва да се изясни дали те ще се проведат преди или след Евро 2016.