В Русия отбелязват Деня на победата

Свят

09-05-2016, 08:19

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 9 май руснаците и народите на бившия Съветски Съюз, отбелязват Деня на победата

9 май 1945 година е победен завършек на Великата Отечествена война, в която народите на Съветския Съюз дадоха около 27 милиона жертви. 

Втората световна война отне живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. Тази война разори икономиката и върна обществено-икономическото развитие десетилетия назад.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

Пълната и безусловна капитулация на Германия е подписана от представители на Главното командване на Вермахта на 7 май в Реймс, в присъствието на представители на Съюзническото командване(ген.л-т Смит), Съветското командване (ген.м-р Суслопаров) и в качеството на свидетел - ген. Севез от Франция.

На 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа. Късно вечерта на 8 май (ранните часове на 9 май по московско време), по изрично настояване на Йосиф Сталин, Германия подписва още един път капитулацията, отново в присъствието на всички съюзнически сили и СССР. 

По традиция на Червения площад в Москва ще се проведе Парадът на победата. На репетицията на 7 май участваха над 10 000 военни.

Освен в Русия, 9 май се отбелязва като Ден на победата в Украйна, Беларус и още няколко бивши съветски републики.

От руското посолство в София съобщиха, че във връзка с държавния празник на Руската Федерация – Деня на Победата – Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, Военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на Военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.