С поредица от обществени прояви честваме Деня на Европа – 9 май

Общество

08-05-2016, 15:34

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират поредица от публични събития, с които ще бъде отбелязан Денят на Европа – 9 май. Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни актьори, журналисти, спортисти и певци, както и осветяване на емблематични сгради в София, Пловдив и Варна в цветовете на ЕС са само част от планираните събития за 9 май.

На самия ден двете институции ще отворят вратите си за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа, участвайки в различни инициативи и състезания през изминалата година. Над 400 младежи ще научат важна информация и любопитни факти за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях. Президентът на Република България Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент и д-р Милен Врабевски, носител на Гражданската награда на ЕП за 2013 г., ще се присъединят за честванията на 9 май. Почетните гости ще се срещнат с учениците и ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от обединена Европа, като ще дискутират и как членството на България в ЕС променя настоящето и бъдещето на страната.

Известни личности четат „Истории за Европа“

Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан също се присъедини към звездния екип от актьори, журналисти, спортисти и певци, които ще прочетат различни истории, посветени на мира и единството в ЕС. Мащабното публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи селектирани разкази, в които хора с различни професии и на различни възрасти споделят своите преживявания като европейски граждани. В четенето на историите ще се включат журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историкът и учител Емил Джасим, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев.

Четенето на историите ще може да се проследи на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg, както и във Facebook страницата на Информационното бюро чрез Facebook Live. Събитието ще се излъчва пряко и по БНТ2.