Океанът погълна пет от Соломоновите острови

Те са били използвани от рибари, но не са заселени

Поради покачващото се морско равнище и ерозията на бреговете от картата на света вече са изчезнали пет от Соломоновите острови, съобщиха австралийски учени. Други шест рифови острова са ерозирали сериозно в един от районите на Соломоновите острови, се казва в проучването, съобщи БНТ.
Най-малко 11 острова от северната част на Соломоновите острови или напълно са изчезнали през последните десетилетия, или в момента са подложени на сериозна ерозия“, гласи проучването, което беше публикувано в “Енвайърмънт ризърч летърс“.
Според учените разяждането на бреговата линия вече е довело до разрушаването на селища, които са съществували от 30-те години на миналия век, което е принудило населението да се премести на по-сигурни места. Петте изчезнали острова са имали растителност върху себе си и са били използвани от рибари, но не са били заселени. По думите на Саймън Албърт, водещ учен от университета в Кунсленд, Соломоновите острови са кризисна точка, защото повишаването на морското равнище в района надвишава три пъти средното в глобален план.