Да се забранят ли бурките със закон?

Коментират адвокат Марин Марковски и Красимир Кънев от БХК

„Абсолютно необходимо е бурките да се забранят със закон, защото това е важно правило за поведение. Забулването е предпоставка да се правят престъпления”, заяви в студиото на „Челюсти” адвокат Марин Марковски.

„Само в две европейски страни е забранено носенето на бурки, както е предложено в проектозакона у нас – във Франция и в Белгия. В Швейцария тече такава дискусия, но това никога няма да стане. Само в един швейцарски кантон има такава забрана”, коментира Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

От своя страна адвокат Марковски припомни, че носенето на бурка може да бъде и опасно, понеже липсата на излагане на слънчеви лъчи води до липса на витамин D, а това води до редица опасни заболявания.

„Наредбата забранява носенето на дрехи и аксесоари, които закриват лицето. Трябва да го направим превантивно, преди да се появи този проблем. Най-добрата санкция е една финансова санкция. Предложили сме глоба до 500 лв. за първо провинение и до 1000 лв. за второ нарушение. Почти сме убедени, че това предложение ще мине на 17 май в общинския съвет”, обясни преди дни за „Здравей, България” Александър Сиди, вносител на предложението в Пловдив да се забрани носенето на бурки.