Цветанов: Бежанският поток няма да бъде толкова интензивен, колкото предишните 2-3 години

Ако има вето на президента ще има допълнителни консултации с политическите сили

"Със затоплянето на времето бежанския поток естествено е да се засили, но смятам, че няма да бъде толкова силен, колкото предишните. Турция и Европейския съюз имат взаимен интерес, споразумението, което са подписали да даде своя ефект. Това заяви Цветан Цветанов в Златоград. Зам. председателят на ГЕРБ дойде за празника на чевермето в най-южния град, като наблюдава приготвянето на 150 чевермета още от полунощ в петък.

Цветанов бе облечен в родопска носия, запасал пищов без спусък и хайдушка кама. Той подчерта, че оръжието му е само за украса, тъй като на фона на случващото се в Европа и съседните държави трябва да демонстрираме, че сме "Остров на стабилността".

Според Цветанов, ситуацията с бежанците в съседна Турция в последните няколко седмици след финализирането на споразумението между ЕС и Анкара вече изглеждат доста по-спокойна. Европейският съюз отпусна 3 млрд. евро за да може 2.7 млн. бежанци да останат в Турция до приключване на конфликта в Близкия Изток. Българският парламент е направил усилие с отпускането на 35 млн. лв. за опазване на границата с Турция. Вече и Турция възприема, че това, което правим е в интерес на двете държави, а не за да се изолираме, подчерта Цветанов.

Зам. шефът на ГЕРБ коментира и позицията на партията относно Изборния кодекс.

"ГЕРБ е била много ясна в принципната си позиция. Ние не искаме да променяме изборните правила. Това го доказахме с политическото решение, което взехме преди местните избори. Тогава ние взехме политическо решение да не отваряме една тема, която може да се преекспонира в публичното пространство и манипулативни внушения, които могат да се направят в обществото. Не дадохме възможност да се прави тази промяна. Но с местните избори бе проведен и референдум и бе взето решение, с което в 3-месечен срок трябва да се направи промяна в изборния кодекс, с което да дадем възможност електронното правителство да намери място в изборния кодекс. Постъпиха общо 14 предложения, които се разглеждаха на първо четене. Те бяха приети, с изключение на две. С това се стигна до много дебати и енергия, която смятам за излишна. Ако има вето на президента ще има допълнителни консултации с политическите сили и тогава ще можем да вземем правилното решение. Но единственото, към което ние се стремим от ГЕРБ, е да има стабилност в страната, да не създадем предпоставки някой да подтикне страната ни към безредици, несигурност, което означава, че ще се превърнем в съседните ни държави, в нестабилност, което не дава възможност да се търсят решения на важните проблеми, които стоят днес в обществото. Виждате какво се случва в Гърция, Македония, Румъния. Виждате създалата се ситуация в Турция. Ние трябва да бъдем много внимателни и прецизни, затова ГЕРБ прави много отстъпки, водени не от тясно политическите си интереси, а от националните интереси, и това което премиерът Борисов заяви при формирането на сегашния кабинет е, че ние правим отстъпки в името само на националните интереси и това ще продължи и занапред", заяви Цветанов.