Брюксел реши: 250 000 евро глоба за върнат бежанец

ЕС маха границите в Шенген до края на годината

Европейската комисия предложи държавите от ЕС, които решат временно да не приемат мигранти, да плащат по 250 000 евро за неприет „пришълец“, съобщава БТА.

Промяната е предложена като част от измененията на регламента от Дъблин. Според предложените промени и занапред държавите от ЕС, където мигрантите първо са пристигнали, ще трябва да разглеждат молбите им за убежище.
ЕК предлага, когато дадена държава бъде залята от прекомерен поток мигранти, да може те да бъдат разселвани „справедливо“ в останалата част на ЕС. Дали дадена държава е „прекомерно“ залята от мигранти ще се преценява според броя на местното население и благосъстоянието на страната.
Ще бъде отчитан също броят на вече разселените мигранти, приети от всяка държава. Великобритания и Ирландия отново са в правото си да не прилагат промените, ако те бъдат утвърдени. Европейската комисия предложи също днес на Съвета на ЕС въведените от Германия, Австрия, Швеция, Дания извънредни гранични проверки да бъдат удължени за срок до шест месеца.
Комисията отчита, че има голям напредък в контрола по границите на Гърция, както и със сключването на споразумението за миграцията с Турция. Въпреки това ЕК настоява този напредък да докаже трайността си, както и междувременно да бъдат преодолени проблемите със своеволните пътувания в ЕС на мигрантите, допуснати само до дадена страна от Общността.
В съобщението си комисията отбелязва, че запазва намерението си границите в Шенген да бъдат премахнати до края на годината.