И от"В" група ЦСКА гони купа!

Най-титулуваният клуб в България навършва 68 години

Днес, 5 май ЦСКА навършва 68 години. "Армейците са най-титулуваният отбор в България като 31-кратен шампион. ЦСКА е един от малкото отбори в Европа, който е отстранявал три действащи европейски шампиони. През 1973 Аякс, през 1980 Нотингам и през 1982 година Ливърпул. "Червените" имат три полуфинала - два за КЕШ през 1967с Интер,през 1982 с Байерн и един за КНК през 1989 с Барселона. Първият мач на ЦСКА в Купата на европейските шампиони е през 1955 година срещу румънския шампион Динамо(Букурещ) с разгромна победа 8:1. Христо Стоичков е единствения българин носител на "Златната топка" през 1994 година.

В момента, макар и във "В" група, където бе въдворен от чиновниците на футболната централа, армейският отбор продължава да показва своя генезис на гранд. Докато други отбори остават без отличия,"армейците" ще играят на финал за Купата на България.

Стадион "Васил Левски" е почти разпродаден за по-малко от три дни откакто пуснаха билетите на 3 май. На 24 май във финала с Монтана "червеното" море ще залее стадиона. Купа на България, донесена на "Армията" ще покаже, че макар и във В група, ЦСКА продължава да е исторически гранд. И да вълнува половин България.

В деня на 68-годишнината трябва да припомним първата единадесеторка, която начена славната история на ЦСКА. С треньор Крум Милев и футболистите Георги Найденов, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Никола Ковачев,Стефан Божков, Гаврил Стоянов,Димитър Миланов, Георги Димитров,Панайот Панайотов, Крум Янев и Иван Колев. След тях дойде ерата на футболния магьосник Димитър Якимов,който с гола си в Милано срещу Франция през 1961 класира България за първи път на финалите на световно първенство през 1962 година в Чили. През 60-те години в ЦСКА играеха Димитър Пенев,Никола Цанев, Аспарух Никодимов, Димитър Марашлиев,Цветан Атанасов, Борис Станков, Иван Зафиров, Христо Маринчев, Кирил Станков. Както и  двамата вратари Стоян Йорданов и Йордан Филипов. В края на 60-те и през 70-те в отбора заигра великан като Георги Денев и невероятен голмайстор като Петър Жеков. В отбора се оформи по-късно и двойката Спас Джевизов и Цветан Йончев, за които мощната агитка от Сектор Г продължава да пее и до днес песни. В отбора бе вече и железния защитник Цоньо Василев вечна му памет. В тима, мост към 80-те направиха и екзекутора на Ливърпул Стойчо Младенов и Пламен Марков.
Дойде времето на Пенев и Никодимов като треньори през 80-те, които наследиха по слава на този пост Манол Манолов-Симулията. Стойчо Младенов и Пламен Марков също показаха своите треньорски умения.

От средата на 80-те и 90-те се оформи славното трио с великия Христо Стоичков, Любо Пенев и Емо Костадинов,който се превърна в екзекутор на "петлите". До тях бяха вечна им памет Трифон Иванов,Георги Славков, Ангел Калбуров. За да дойде времето на друго трио Димитър Бербатов,Мартин Петров и Стилиян Петров. Следи оставиха юношата на ЦСКА Методи Деянов и голмайстора Владо Манчев, както и футболиста Христо Янев.

Който се превърна в новата треньорска надежда на "Армията" в изключително труден момент в сегашния сезон 2015/2016. Успя да направи страхотен колектив само от български футболисти. При това във В група и в мачовете за Купата на България където ЦСКА показва своята триумфираща родова мая. Колектив съставен от Анатоли Господинов, Стоян Колев, Ангел Грънчов, Александър Бранеков,Виктор Райчев, Борис Галчев,Йордан Йорданов, Преслав Йорданов, Костадин Хазуров. Самир Аясс, Станислав Маламов,Николай Цветков, младите Павел Головодов,Божидар Чорбаджийски, Валентин Антов, които  имат голямо бъдеще. Както винаги е било на "Армията".

ЦСКА продължава вече 68 години да бъде фар за футбола в България.