Денят на свобода от правителството идва рекордно късно

Портфейл

05-05-2016, 07:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това според ИПИ означава, че реално изземването от данъкоплатците нараства

Българите ще работят до Гергьовден, за да си платят данъците към държавата. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитирани от в. "Сега". ИПИ  традиционно пресмята кога се пада т.нар. Ден на свобода от правителството, когато гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Тази година свободата идва рекордно късно в сравнение с последните няколко години, след края на финансовата криза. През 2015 г. тя настъпи на 2 май, през 2014 г. - на 30 април, през 2013 г. - на 1 май, през 2012 г. - на 20 април, а през 2011 г. - на 4 май.
През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства, подчертават от ИПИ. Тенденцията съвпада и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г. Според него се изчисляват и т.нар. дни за отработване - дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014 - 2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата.
Експертите на ИПИ припомнят още, че данъчната тежест в България е различна за всеки, като голямата тежест пада върху работещите българи, които плащат своите данъци. "Лошата новина" е, че за т.нар. средна класа Денят на свобода от правителството може да настъпи доста по-късно - дори през лятото.
От ИПИ отчитат, че най-много дни ще са нужни, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни - 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси.