Давутоглу си отива от премиерския пост до дни?

Свят

05-05-2016, 07:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той е смятан за проевропейски настроен и въпросът за споразумението с Европа, вкл. за отмяна на визите за турски граждани, бе оставено от Ердоган в негови ръце.

Турският премиер Ахмет Давутоглу ще бъде сменен на поста след извънреден конгрес на управляващата партия в следващите няколко седмици. Това твърдят пред "Ройтерс" официални лица малко след като редовната му среща с президента Реджеп Тайип Ердоган бе изтеглена по-рано за сряда вечерта.
Смяната може да стане до един месец или дори още по-рано.
Сблъсъкът на Давутоглу с най-силния човек в турската политика от последните поне 10 години почти сигурно ще доведе до край на премиерския му мандат и ще хвърли страната в политическа несигурност, коментира агенцията.
Разговорите между двамата са продължили повече от 90 минути и бяха предшествани от растящо напрежение между тях и изолиране на Давутоглу от възможността да взима ключови кадрови решения в Партията на справедливостта и развитието (АКР). Петима души от партията са източниците на "Ройтерс" и един от тях казва, че "президентът и премиерът се споразумяха за конгрес... Не мисля, че Давутоглу отново ще е кандидат".
За АКР, която ръководи Турция от 2002 г. насам, водещият принцип винаги е бил лидерът на партията да е и министър-председател. Затова и Ердоган изкара няколко мандата като премиер преди да стане държавен глава.
Смяната на ръководителя на правителството в момент, когато Турция е изправена пред толкова много предизвикателства, е повод за тревога и пазарите първи реагираха с обезценяване на лирата с над 4% до най-ниското ѝ равнище от февруари насам. Страната отново воюва с кюрдски екстремисти, на границата си със Сирия има един от най-кървавите конфликти от десетилетия насам, отношенията с Русия са в криза за години напред и Европейският съюз разчита на Анкара да спре вълната от имигранти.
Давутоглу, който бе външен министър, е смятан за проевропейски настроен и въпросът за споразумението с Европа, включително за отмяна на визите за турски граждани, бе оставено от Ердоган в негови ръце. Така президентът се застраховаше, ако то не сработи.
Източник на "Ройтерс" от партията казва, че извънредният конгрес може да се проведе още на 21 май и едва ли ще бъде насрочен по-късно от 6 юни – първият ден от свещеният за мюсюлманите месец на Рамазана. Ердоган бил категоричен, че не бива да се създава вакуум на върха на правителството.