Одобрени са резултатите от две заседания на Съвета на ЕС

Политика

04-05-2016, 13:54

Снимка:

интернет

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството одобри доклад за резултатите от неформалното заседание на Съвет „Общи въпроси“, проведено на 11 и 12 април в Амстердам.

Първата пленарна сесия беше посветена на ролята на Съвета при подготовката и изпълнение на заключенията на Европейския съвет. В рамките на втората пленарна сесия министрите обмениха мнения по реформата на Многогодишната финансова рамка като продължение на дискусиите от конференцията по въпросите на МФР на 28 януари в Амстердам. Изразено беше общо разбиране за необходимост от модернизиране на бюджета на ЕС, като настоящата финансова рамка се използва за основа при изготвянето на следващата. Като водещи принципи в този процес бяха откроени по-доброто планиране и прогнозиране, съответствие със стратегическите приоритети на ЕС, запазване на солидарността, увеличаване на гъвкавостта, едновременна промяна на приходната и разходната част на бюджета.

Министерският съвет одобри и резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“), проведено на 18 април в Амстердам. Делегациите обсъдиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите-членки по отношение на достъпа до иновативни лекарствени продукти на приемливи цени, преразглеждането на правилата за интелектуална собственост и паралелния износ. За държавите-членки ефективен подход за справяне с посочените предизвикателства ще бъде доброволното сътрудничество в сферата на оценката на здравните технологии и ценообразуването при съобразяване на националните компетенции.