Слети празници "изяждат" 400 млн.лв. годишно

Портфейл

04-05-2016, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Работодатели предлагат пренасочване на почивките в понеделник или петък.

Държавата да не слива винаги официални празници с уикендите, а да се помисли за пренасочване на почивките в понеделник или петък. Това предлагат фирми, членуващи в Асоциацията на индустриалния капитал, пише в. "24 часа". Против сливането на празници с почивни дни се обявяват 65% от компаниите, а зад втората идея - за пренасочване застават 23%.
“Ако 3 март се пада в четвъртък, вечерта да се направи зарята, а почивката да е от петък”, даде пример председателят на асоциацията Васил Велев пред “24 часа”. Ако празникът се пада в събота и неделя, да се дадат допълнително почивни дни за компенсация. “Годишните загуби за икономиката от дълги серии празнични дни са 400 млн. лв.”, добави Велев.
Той мотивира предложенията с изследване на асоциацията, според което сливането на празници с уикенда имало негативен ефект върху 54% от фирмите.
Според Велев дори в България да се почива, партньорите в чужбина работят, или обратното, от което бизнесът и клиентите търпят загуби. Велев бе категоричен, че съботните отработвания на празнични серии не са продуктивни.
Сметките на работодателите показват, че през май при сливането на почивни дни ще се работи само 18 дни, а ще се почива 13 дни.
От КРИБ също подкрепят идеята да няма твърде дълги почивни дни. По брой на празници сме на едно от първите места в Европа, докато икономиката ни е на едно от последните, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Той допълни, че отработването в събота е с нулева ефективност, тъй като тогава партньорите от други страни и банките там не работят.
Такава практика нямало никъде по света, а у нас работодателите трябвало да заплащат за тези дни. Ако питате обаче синдикатите, ще ви кажат, че всички дни трябва да са почивни, а бизнесът да дава заплата за тях, допълни Кирил Домусчиев.