За лечение на болести без опасност за живота ще се чака

Общество

03-05-2016, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Здравното ведомство прави втори опит да раздели пакетите на касата

Министерството на здравеопазването започва втория опит за разделяне на основен и допълнителен на пакета лечение, плащан от здравната каса. За обществено обсъждане е публикувана поправка в Закона за здравното осигуряване, в която се описва за кои болести и състояния ще има гарантирано лечение и за кои пациентите ще чакат, пише в. "Сега".
Пакетът вече веднъж беше разделен, но малко преди да влезе в сила, Конституционният съд обяви текста в закона за противоконституционен, тъй като беше прекалено общ и нямаше критерии, по които да се определя в поднормативните актове кои пациенти ще трябва да чакат и кои не. Заради решението на КС и тази година здравната каса работи само по един основен пакет, а разделянето му е отложено за 2017 г.
В отменения текст пишеше само, че пакетът, поеман от НЗОК, е основен и допълнителен, а кои болести къде попадат и колко време се чака за лечение по допълнителния пакет, се определя с наредба на здравното министерство. МЗ написа и съответната наредба, като само в допълнителния пакет попаднаха едва 3 клинични пътеки. Тя обаче също беше отменена.
В новия текст на закона е описано как се определя кои заболявания попадат в двата пакета - дали лечението трябва да се осъществи незабавно, или може да се планира "за изпълнение в съответствие със стадия, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и състояние". Уточнява се още, че в основния пакет се гарантира здравна закрила на рискови групи - деца, бременни, родилки, хора със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки увреждания. В основния пакет влизат медицински дейности, свързани с промоция, профилактика и ранно откриване на заболявания, диагностика и лечение на лица със спешни състояния, диагностика и лечение на остри или внезапно възникнали заболявания или състояния, диагностика и лечение на травми и отравяния, диагностика и лечение на заболявания и състояния при деца, бременни и родилки, диагностика и лечение на онкологични,сърдечносъдови и инфекциозни заболявания, на заболявания и състояния при трансплантирани пациенти, диагностика и лечение на всички състояния, възникнали в резултат на внезапно настъпила промяна в хода на съществуващо диагностицирано или хронично заболяване, при които отлагането на лечението може да доведе до влошаване на състоянието, диагностика и лечение на дентални заболявания при спешни състояния.
В допълнителния влиза лечението на "заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта". Срокът, в който пациентите от допълнителния пакет могат да чакат за лечение, се определя от наредба на здравното министерство. В момента той е два месеца.