Президентът решава до дни за вето върху текстове на Изборния кодекс

Политика

03-05-2016, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според него провеждането на референдумите заедно с национални избори е добре за демокрацията

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, съобщи БТА.
Той коментира темата пред журналисти в Копривщица, където участва в тържествената програма по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града.
По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право.
Плевнелиев заяви,че текстовете се проверяват един по един дали не противоречат на Конституцията. Той увери, цитиран от БНР, че гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут.
Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове и с ясни аргументи, допълни държавният глава, цитиран в прессъобщение. Той напомни, че президентската институция поддържа тясна връзка с организациите на сънародниците ни зад граница и внимателно анализира всички техни позиции. Президентът посочи, че текстовете трябва да бъдат в синхрон с Конституцията и с духа на демокрацията, при която българските граждани ще могат да упражняват правото си на глас по-свободно и навсякъде. "Трябва да дадем шанс на всеки с гласа си да може да променя Родината си", подчерта президентът Плевнелиев.
От първия си ден като държавен глава се боря пряката демокрация да намери своята реализация в България. Гордея се, че в рамките на моя мандат се проведоха два референдума и ще имаме трето национално допитване. Няма нищо по-добро за страната от това гражданите да бъдат питани, каза президентът , цитиран в прессъобщение на прессекретариата си.
Според него провеждането на референдумите заедно с национални избори е добре за демокрацията. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат по един добър начин, тогава българската демокрация се обогатява", коментира държавният глава. Президентът приветства отпадането на забраната национални допитвания да се произвеждат заедно с национален вот. "Така народните представители се върнаха към теза, която защитавам години наред", каза Плевнелиев.
Държавният глава одобри произвеждането на трети референдум, като допълни, че крайното решение трябва много внимателно да се прецизира от гледна точка на съмнения за противоконституционност на някои от предложените въпроси. "Гражданите трябва да бъдат питани не по въпроси с популистка насоченост или по такива, които помагат на един или друг политически субект да реализира тяснопартийни интереси. Няма нищо по-добро от това да комбинираме национални избори с референдуми, като питаме гражданите по съществени въпроси – как искаме да обогатим демокрацията ни, да направим държавността да работи в интерес на гражданите, по-ефективна, по-прозрачна и по-прогнозируема. Затова приветствам смислените референдуми", заяви президентът.
"Дадохме начало на пряката демокрация в България след повече от 25 години на застой. Ще се радвам не само този, но и всички следващи референдуми да се проведат по ясни изборни правила, по смислени въпроси – не популистки, а национално отговорни. Ще продължа да подкрепям такъв подход", подчерта държавният глава.