Прогноза на BNP и UBS: Петролът пада до $30 за барел

Портфейл

01-05-2016, 08:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

BNP и UBS смятат, че цените на петрола могат отново да паднат до $30 за барел, съобщава Блумбърг. Агенцията е анализирала мнението на експерти от Commerzbank, BNP Paribas и UBS Group. Трейдърите смятат, че 70% поскъпване на петрола спрямо януарския минимум напомня същата ситуация от миналата 2015 г.
Тогава сортът Брент се вдигнал до $68 за барел, но през миналия май този тренд се изчерпал и нефтът започнал да поевтинява. От BNP и UBS дори смятат, че в близките седмици черното злато ще се върне на нивата от $30 за барел.
В сряда световните цени на „черното злато” активно растяха, основно заради поевтиняващия долар преди заседанието на Федералния резерв. Американския паричен регулатор запази базовите лихвени ставки, както и преди не изключвайки те да не се променят още известно време.
Освен това пазарът реагира на данните на Управлението за енергийна информация за пореден спад на добива в САЩ през миналата седмица до 8,938 милиона барела на денонощие – минимално ниво то октомври 2014 година.
На този фон цената на Brent за първи път от 11 ноември 2015 г. премина нивото от 47 долара за барел, а тази на WTI за първи път от 6 ноември м.г. се качи над 45 долара за барел.