Българите в страни от ЕС гласуват без ограничения, за другите-мисията почти невъзможна

Най-доброто от печата

29-04-2016, 08:13

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прагът за преференцията при местния вот скочи

Изборната хватка, която мнозинството приложи за българите в чужбина, леко бе разхлабена вчера. Сънародниците ни остават без район "Чужбина", но ще имат възможност да гласуват не само в дипломатическите ни мисии. Това обаче няма да е лесно, защото депутатите приеха редица ограничения при окончателното приемане на Изборния кодекс. До решението се стигна след скандали, задкулисни договорки и обвинения във фалшификации.
Недоволството на опозицията избухна при приемането на разпоредбите, регламентиращи образуването на секции в чужбина. Остана предложената от ПФ разпоредба, че те ще се откриват в българските дипломатически мисии. Изключения се правят в два случая. В ЕС, в населените места, където няма наши посолства или консулства, ще се създават секции, където поне 100 избиратели са подали заявления за гласуване. Секции в държави извън ЕС ще се откриват по предложение на Външно министерство. Но само по една секция в градове над 1 млн. души с подадени поне 100 заявления и при условие че в съответната страна няма българско задгранично представителство.
Така формулирани, новите разпоредби пак силно ограничават възможностите за образуване на секции. Досега за секции в посолства и консулства се изискваха само 20 заявления, а извън тях - 40. Кодексът позволяваше на българските дипломати да искат образуване на секции по своя преценка или по желание на местните български общности. А на ЦИК - да открива автоматично секция там, където е имало такава през последните 5 г. и са гласували поне 100 души.
Очаквано най-яростно реагираха от ДПС и ДОСТ на Лютви Местан. "Демократичният български парламент става заложник на едно откровено фашистко изстъпление", обяви Местан. "Най-потърпевши са българските граждани в Турция, САЩ и Канада. Ние не можем да останем съучастници на това престъпно отношение, на това предателско поведение", заяви новият лидер на движението Мустафа Карадайъ.
Целият парламентарен ден бе белязан от яростни разправии. Около 9.40 ч. водещият пленарното заседание Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви почивка, за да се даде време на правната комисия да доработи последните спорни разпоредби. Заседанието бе възобновено към 11 ч., а на сайта на парламента бе качен допълнителен доклад към основния за второ четене. Но той бе подписан само от 5-има членове на комисията - шефът й Данаил Кирилов (ГЕРБ), Христиан Митев (ПФ), Явор Нотев ("Атака"), Емил Димитров-Ревизоро (ПФ) и Петър Славов (РБ). От БСП и ДПС изригнаха, че въобще не са канени на заседанието. "Какви са тези криминални заседания? Това не си е позволявала даже г-жа Фидосова", разгневи се Хамид Хамид (ДПС). Притиснат, Данаил Кирилов призна, че официално комисията не се е събирала, а отделни нейни членове са работили в кабинета на Главчев. "Не е имало заседание на правната комисия. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство", заусуква го Кирилов. Обясненията му съвсем нажежиха обстановката. "Току-що лъснаха една лъжа и една спекулация. Имаме документ с изходящ номер от заседание на комисия и в същото време стана ясно, че не е имало заседание", възмути се Филип Попов от БСП. Шефът на НС Цецка Цачева се предаде и обяви, че "поради безредиците в залата" заседанието се прекъсва за половин час.
В почивката правната комисия се събра на извънредно заседание, а междувременно изработеният от групата на Кирилов доклад изчезна от сайта на парламента. Почти цялото заседание на комисията мина в заяждания между управляващи и опозиция. Раздорите се пренесоха и в пленарната зала. "На нас не ни е раздаден докладът на правната комисия, а един фалшив доклад. Искате от нас да узаконим нещо, което, най-грубо казано, представлява нарушение или дори престъпление", заяви червеният Чавдар Георгиев. "Квалификациите са от компетенциите на други институции, които трябва да докажат дали докладът е фалшив, или не", започна да губи търпение Цачева. Опозицията обаче не позволи да започне работа и тя бе принудена да свика извънреден председателски съвет. При възобновяването на заседанието на депутатите бе представен още един доклад, идентичен като текст с предишния, само че с друг входящ номер.
ГЕРБ поднесе изненадата на деня, като депутатите й поискаха да се запази разпоредбата избори и референдум, попадащи в същата година, да се провеждат на една и съща дата. Миналата седмица депутатите на Бойко Борисов изненадващо подкрепиха идеята на БСП вот и допитване да се провеждат в различни дни. Предложението да се запази действащият текст направи Цецка Цачева, за да не "будим никога никакво съмнение, че се търси служебна победа". И получи подкрепата на всички парламентарни формации с изключение на БСП.
С пълно единодушие се прие инициативата на РБ да се гласува машинно в минимум 500 секции на предстоящите президентски избори. Пак тогава ще се извърши и експериментално машинно броене на бюлетините.

По искане на ГЕРБ парламентът вдигна прага на валидност на преференцията за местни избори на 7% от гласовете, подадени за кандидатската листа. Досега прагът бе 7% от общинската избирателна квота, която се определя като броят на подадените действителни бюлетини за общински съветници се раздели на броя на членовете на местния парламент.