Саудитска Арабия дава 9 млн. евро за религиозна дейност у нас

Най-доброто от печата

28-04-2016, 07:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ислямското право, чрез което се управлява Саудитска Арабия, на практика съвпада с идеологията на „Ислямска държава“

Саудитска Арабия дава 9 милиона евро за развитие на религиозната дейност в България. За това предупреди директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси на международна конференция срещу тероризма в София. Според него парите били предвидени за откриване на училища за радикален ислям или т.нар. салафизъм, какъвто се изповядва официално в Саудитското Кралство.
Втората по големина арабска държава в света (след Алжир) се управлява по законите на Шериата, които включват смъртна присъда за широк спектър от престъпления като богохулството, атеизма, изневярата. Смъртното наказание се изпълнява чрез публична екзекуция с меч. Ако осъденият е извършил тежко престъпление като изневяра например, бива обезглавен на площада, ако престъплението е по-леко ( например кражба), бива отсичана ръката му. Наказанието за употреба на алкохол е бой с камшици. Същото наказание се прилага и за жените, дръзнали да нарушат забраната да шофират.
Ислямското право, чрез което се управлява Саудитска Арабия, на практика съвпада с идеологията на терористичната организация „Ислямска държава“, която воюва за свалянето на светската власт в Сирия и налагането на световен Халифат, обясни пред „Труд“ д-р Мохд Абуаси. Единствената разлика е, че джихадистите са по-либерални и разрешават на жените да шофират, докато в Саудитска Арабия им е разрешено само да яздят магарета. Експертът обясни, че след отварянето на посолство на Суадитска Арабия в София преди 5 месеца, опасността от разпространение на салафитската идеология у нас е реална чрез финансирането на проекти за обучение по религия.
„Труд“ потърси за коментар временно изпълняващия длъжността саудитски посланик в София Абдул Азис Абдуллах Ал-Матар. Той отказа коментар, но потвърди, че посолството е поискало от Столична община списък с домове за сираци и училища, които да финансира, но до момента не е получило отговор. Няма да финансираме религиозна дейност, а благотворителна, заяви посланикът. Дипломатът призна, че самият той посещава скандалния молитвен дом в „Люлин“, помещаващ се в склад за обувки на саудитски бизнесмен, заради който жители на квартала излязоха на протест по подозрение в изповядване на радикален ислям, а общината определи за законен молитвен дом, а не джамия.
Въпреки че срещите на дипломата в България не са публично достояние, проверка на „Труд“ откри, че дейността му е широко отразена в саудитските медии. Според публикация от 19 януари в саудитския вестник „Ал Джазира“ българският главен мюфтия „благодари на саудитците за подкрепата и помощта, която оказват на мюсюлманите в Република България“.
Експерти: България трябва да се подготви за тероризъм
България трябва да бъде добре подготвена при заплахата от световен тероризъм. За това предупредиха експерти на международната конференция „Тероризмът – начин на употреба“. Форумът се организира в София от Националната асоциация за международни отношения и Национален съюз „Безопасност и охрана“. Целта на форума е да се чуят становищата на експертите по национална сигурност, обясни д-р Румен Ралчев, председател на Управителния съвет на Национален съюз „Безопасност и охрана“. Участниците в конференцията ще изпратят препоръки, адресирани до държавните институции, обявиха организаторите на форума.