Специална комисия ще определя работоспособността на хората с инвалидност

Общество

28-04-2016, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това би трябвало да реши донякъде проблема с огромния брой фиктивни пенсии и източването на бюджета

Специална комисия ще определя работоспособността на хората с процент инвалидност. Това е записано в работен документ на Министерството на труда и социалната политика, който ще бъде обсъждан през следващите месеци, пише "Капитал дейли". Това на практика е втората част от промените в пенсионната система, които би трябвало да решат донякъде проблема с огромния брой фиктивни пенсии и източването на бюджета на общественото осигуряване през тях. В състава на постоянно действащите регионални комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще има лекари, социални работници и представители на Националния осигурителен институт (НОИ). Осигурителният институт ще е органът, който ще контролира трудовата комисия.

От социалното министерство правят уточнението, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база. Целта, обявена в началото на годината от социалните партньори, е преди лятната ваканция на Народното събрание необходимите законодателни промени да са внесени в парламента и да започнат да действат от началото на 2017 г.
Според документа медицинската експертиза се запазва, като тя ще определя вида и степента на увреждане. Досега териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) определяха процент на неработоспособност и ако той е поне 50%, получилият процент инвалидност може да се възползва от множество социални придобивки. По данни на НОИ към края на 2015 г. над 400 хил. души в България получават над 900 хил. инвалидни пенсии (много вземат и допълнителни социални пенсии за инвалидност и поради това броят на пенсиите надвишава хората, които ги получават). За това бюджетът на НОИ е платил близо 1.7 млрд. лв., като за последните 15 години разходът за това е нараснал над 5 пъти.
След като човек е получил процент на неработоспособност от медицинската експертиза, той ще минава през втора комисия, която определя остатъчната му работоспособност. В документа е записано, че определянето ще се извършва по методики, съобразени с Международната класификация на функционирането, увреждането и здравето (ICF). Това беше едно от условията на национално представените бизнес организации.

При определянето на възможността едно лице с трайно намалена работоспособност да полага някакъв вид труд ще се отчитат неговите квалификация, знания и опит, като ще се използват критериите и принципите на ICF, вкл. на свързаните с нея Международна класификация на болестите и отделните класификатори на функциониране на тялото, структури на тялото, дейности и участие, фактори на околната среда и техните критерии за оценка, пише в документа.
В документа присъства и още едно предложение на работодателите – пенсията да се спира, ако засегнатите получават заплата. В мотивите е записано, че пенсията не може да се приема като обезщетение, заместващо загуби на доходи от труд вследствие инвалидизиране. Освен това възможността да се получава едновременно пенсия и заплата или на повече от една пенсия, поощрява стремежа за придобиване на пенсия за инвалидност.