България изостава още в догонването на страните от ЕС

Най-доброто от печата

28-04-2016, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Добрият пример в балканския регион е Румъния, която в класацията "Индекс на настигане" досега беше зад България

България не само не успява да настигне старите държави-членки на ЕС по ключови показатели, но дори изостава в догонването им. Това се вижда от тазгодишното издание на "Индекс на настигането". Той се изготвя за пета поредна година от институт "Отворено общество" сред 35 държави-членки и кандидати за ЕС и следи 47 индикатора, групирани в 4 категории - икономика, качество на живот, управление и демокрация. В общото класиране за 2015 г. България вече изостава от Румъния и се нарежда на последно място в Европейския съюз. След нас са единствено държавите от Западните Балкани и Турция. Влошаване има при категориите "демокрация" и "управление". В първия случай причината е сривът на страната в класациите за медийна свобода, а във втория – на корупцията и върховенството на закона. При "икономика" и "качество на живот" се запазва нивото от предходната година.
В групата на бавните
Основната цел на "Индекса на настигане" е да покаже дали и до каква степен държавите от Централна и Източна Европа и кандидатите за членство настигат "старите" държави. Т.е. стават ли те по-богати, по-развити икономически, по-стабилни във финансово отношение и с по-добър икономически потенциал. Резултатите от индекса показват, че през последните пет години има сближаване, но разликата в стандарта на живот между "старите" и "новите" остава голяма. България пък е на опашката и на практика дори се отдалечава от стандарта на живот на богатите европейски държави, въпреки че е членка на ЕС вече повече от 9 години.
"Настигането у нас се случва, но не е с темповете, които очаквахме преди десетилетие", коментира външният министър Даниел Митов, който присъства на представянето на доклада. Според него проблемът на България се крие в липсата на устойчивост. "Виждаме, че една година има подобрение, в друга – влошаване", каза той и добави, че като цяло не се сбъдват мрачните прогнози на някои анализатори, че разделението север - юг е все по-осезаемо и подкопава устоите на целия съюз.
Според политолога Огнян Минчев, който също присъства на дискусията, един от най-големите проблеми на страната е липсата на ясна визия за развитие. "България е държава с две лица, които постоянно се сблъскват, а това не ни позволява да се представяме по-добре", каза той, визирайки липсата на ясна проевропейска политика. "Някои казват, че България дори губи от членството си в Европейския съюз и трябва да се обърнем към евразийския. Аз обаче не виждам доказателства за това", добави политологът.
Изследването показва, че разделението в Европа не е север - юг, нито изток - запад. По-скоро то е югоизток - северозапад, като най-зле се представят държавите на Балканите. Логично огромно пропадане има при Гърция, която все повече се приближава към стандарта на живот на останалите страни на полуострова.
Румъния напредва
Добрият пример в балканския регион е Румъния, която в класацията досега беше зад България. Страната е единствената, която се изкачва в общата класация с две места, като бележи подобрение при всяка една от четирите основни групи индикатори. Най-значително (с 4 пункта за година) напредва при управлението. Ясна разлика спрямо България може да се види при справянето с корупцията и установяването на върховенството на закона. От друга страна, България има минимална преднина при индикатора политическа стабилност и ефективност в работата на правителството. Това не е изненада предвид множеството разследвания срещу членове на кабинета и оставката на премиера Виктор Понта (отново заради съмнения в корупция) в края на миналата година.
Румъния напредва по-бързо от България и от икономическа гледна точка. Стандартът на покупателна способност е с близо 10 пункта по-висок от българския, а енергийната ефективност на северната ни съседка е двойно по-висока. Огромна разлика в полза Румъния има и при средата за правене на бизнес. България може да се похвали с двойно повече километри магистрали на глава от населението. Румъния обаче има десет пъти повече от другите видове пътища. Останалите показатели, по които страната ни е по-добре, са ниво на публичния дълг и на заетост.
Европа на две скорости
"Десетте новоприсъединени през 2004 г. държави показват значителен напредък. Нито една обаче не се доближава до отличниците", коментира Марин Лесенски, програмен директор в институт "Отворено общество". Той дава пример с Естония, която въпреки големия напредък и първото място сред десетте държави все още не може да се доближи достатъчно до отличниците.
Всички разглеждани 35 държави имат най-бързо сближаване в категория икономика, като това се дължи основно на индикатора дълг към БВП, който е значително по-нисък в държавите от Централна и Източна Европа. Страните са най-раздалечени в качеството на живот.