За ратификация е предложен Протоколът от Нагоя

Политика

27-04-2016, 13:57

Снимка:

БТВ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството ще предложи на Народното събрание за ратификация Протокола от Нагоя за достъп до генетични ресурси и справедливо и равноправно разпределение на ползите, произтичащи от тяхното използване, към Конвенция за биологичното разнообразие. Документът е приет на 29 октомври 2010 г. в рамките на Десетата конференция на страните към Конвенцията и е в сила от 12 октомври 2014 г.

Протоколът от Нагоя е допълнително споразумение към Конвенцията, което предоставя правна рамка за ефективното изпълнение на една от трите цели на документа – справедливото и равноправно разпределение на ползите, произтичащи от използването на генетичните ресурси (ГР), включително чрез подходящ достъп до ГР и подходящ трансфер на съответни технологии, вземайки предвид всички права върху тези ресурси и технологии, и чрез подходящо финансиране, допринасяйки по този начин за опазването на биологичното разнообразие и устойчивото използване на неговите компоненти.

Протоколът се прилага за генетичните ресурси, попадащи в обхвата на чл. 15 от Конвенцията, както и за ползите, произтичащи от използването на тези ресурси. В обхвата на документа попадат и традиционните знания, свързани с използването на генетичните ресурси и за ползите, произтичащи от използването на такива знания.