В капитала на СБАЛ по онкология в София се апортира имот, част от лечетерапевтичен комплекс

Политика

27-04-2016, 13:54

Снимка:

24часа

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Министерският съвет прие решение за апортиране в капитала на „Специализирана болница за активно лечение по онкология“ ЕАД в София на недвижим имот – частна държавна собственост. Той представлява сграда, заедно с топла връзка – част от лъчетерапевтичен комплекс. Те са построени със средства, предоставени на Министерство на здравеопазването в качеството му на бенефициент по проект „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на „СБАЛ по онкология“ ЕАД, част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ.

Апортирането на имота е предпоставка за стартиране дейността на високотехнологичния лъчетерапевтичен комплекс към Клиниката по лъчелечение, което ще превърне СБАЛ по онкология в референтен център по лъчелечение, съизмерим с водещите европейски.

С друго решение правителството даде съгласие за продажба на недвижими имоти, собственост на „Специализирана болница за рехабилитация – Тузлата“ ЕООД. Седемте сгради са разположени в гора, стопанисвани от Държавно предприятие „Горско стопанство“ – Балчик. Това препятства реализирането на бъдещи инвестиционни намерения и управителят на дружеството заявява липсата на икономическа логика в поддържане, реновиране и реконструиране на описаните сгради, като предлага стартиране на процедура за тяхната продажба.

Съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол 20 на сто от паричните постъпления от продажбата на имотите ще бъдат внесени в централния бюджет, а 80 на сто ще останат в лечебното заведение и могат да се ползват само за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, след разрешение на собственика на капитала.