България ще продължи приноса си към усилията на международната общност за подкрепа на Афганистанската национална армия

Политика

27-04-2016, 13:52

Снимка:

БТВ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

България ще продължи участието си в действията на международната общност за постигане на трайна сигурност и стабилност в Афганистан. Един от начините за това е да бъдат подкрепени финансово способностите на Афганистанската национална армия (АНА). В тази връзка правителството определи днес приноса на България към Доверителния фонд за поддържане на АНА за новия тригодишен период – 2018-2020 г. Той ще бъде в размер на 500 000 щ. д., като средствата ще бъдат осигурени през 2018 г. Сумата е аналогична на тази за първия тригодишен период (2015-2017 г.), която България изплати към Доверителния фонд през есента на миналата година.

В центъра на трайното партньорство между Алианса и Афганистан е поетият от съюзниците дългосрочен политически и практически ангажимент за изграждането и поддържането на надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната, което допринася за запазване на постигнатото през последните 15 години.

Осигуряването на сигурност и стабилност в Афганистан ще се отрази благоприятно върху условията, предизвикващи емигрантски поток от тази страна към Европа и ще намали миграционния натиск върху страните от Европейския съюз.