Одобрен е доклад с оценка по прилагането на стратегията за повишаване на събираемостта на приходите

Политика

27-04-2016, 13:48

Снимка:

24часа

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството одобри Доклад с оценка по прилагането на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г. (ЕНС).

Отговорната институция за непосредствения контрол и отговорност по изпълнението на ЕНС и Плана за действие към нея е Министерството на финансите. В рамките на тази отговорност със заповед на министъра на финансите е създадена Група за наблюдение на изпълнението на стратегията, която включва представители на Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници”, Държавна агенция „Национална сигурност”, Върховната касационна прокуратура и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”. Предвид заложения междуинституционален подход за координация и тясно оперативно сътрудничество на компетентните национални институции за постигане на набелязаните в стратегията цели, както и необходимостта от обхващане на дейността на всички ангажирани страни, докладът е разработен на база предоставената в Министерството на финансите информация за изпълнените мерки и дейности от организациите, имащи конкретни задължения за изпълнение на Плана за действие към ЕНС 2015-2017 г. Предоставената от компетентните институции отчетна информация е анализирана и обобщена от Групата за наблюдение на изпълнението.

Докладът с оценка по прилагането на ЕНС е структуриран в четири основни части. Мерките за повишаване на бюджетните приходи подкрепят стратегията за последователна фискална консолидация и намаляване на бюджетния дефицит в средносрочен план, което е заложено като цел в Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2019 г., Конвергентната програма на Република България и други стратегически документи на правителството. С най-висок относителен дял в бюджетните приходи са данъчните приходи и в първата част на доклада се съдържа информация относно изпълнението на данъчните приходи през 2015 година.

В три отделни части на документа са разгледани мерките, предназначени за постигане на заложените в ЕНС цели и препоръките на Съвета на ЕС от 2015 г. и от 2014 г. За всяка отделна област е отчетен напредъкът в изпълнението, като са включени обемът, фазата на изпълнение и същността на мерките.