Пламен Константинов: Ефектът от Скаут лигата е страхотен

Най-смисленото нещо като идея е да се инвестира в най-малките

Ефектът от Скаут лигата е страхотен!“ Това заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов на провелата се днес пресконференция в Пресклуб България, на която основен акцент бе уникалният проект на БФВолейбол за развитие на подрастващите – Скаут лигата на България. На срещата с медиите присъстваха още главният мениджър на корпорация „Развитие“, която е основен спонсор на лигата, г-н Александър Александров, селекционерът на жените Иван Сеферинов и бронзовата медалистка от Европейското първенство по волейбол през 2001 год. Антонина Зетова. Скаут лигата стартира през този сезон, в който се изиграха общо 6 турнира при момичета родени през 2002 и 2003 г. В първия, един срещу друг играха 6 тима, а постепенно проектът стана изключително популярен и желание за участие проявиха клубове от цялата страна. Така на 6-и, 7-и и 8-и май БФВолейбол ще организира Гала турнир в София, който ще събере 20 клуба от цяла България.

„Идеята на Скаут лигата е да се финансират 72 отбора. Това е максималния мащаб за следващия сезон. 36 отбора при момчетата и 36 при момичетата. Това означава в шестте региона по шест отбора, като да се изиграят по три регионални и след това три национални турнира. С проекта ще бъдат финансирани изцяло екипировката на всички отбори със средствата, които ще отдели федерацията, спонсорите, както и проектът внесен в Министерството на спорта. Разчитаме и от там на някаква финансова помощ. Освен екипировката, пътуванията и храната на всички отбори също ще бъдат поети от федерацията практически“, добави Константинов, а след това сподели и своите лични впечатления от турнирите в Скаут лигата.

„До този момент поне моите впечатления са, че има огромен ентусиазъм и почти всички клубове се записват за участие, защото това наистина е една много сериозна помощ. През този сезон идеята бе всички клубове да имат еднаква екипировка в един и същ цвят, което е много хубаво, защото така децата се чувстват като едно цяло“, каза селекционерът на мъжете.

„Искам да уточня, че в разговори с треньорите на отборите, които участват през този сезон в Скаут лигата, тяхното впечатление е, че ефектът е страхотен“, продължи той.

„Децата са изключително ентусиазирани и нямат търпение да дочакат следващия турнир. В предишни години поради липса на мачове децата много често започват да се отказват. Спират да бъдат редовни по време на тренировки и ентусиазма пада. През тази година нещата са различни. Всички са изключително запалени, а точно това е и една от идеите. Ние да запалим децата, а този ентусиазъм да го задържим и в следващите възрастови групи. Най-смисленото нещо като идея е да се инвестира в най-малките! Това е причината да подкрепям финансирането и подпомагането точно на тези възрастови групи. Искам лично да благодаря на г-н Александров, мениджъра на корпорация „Развитие“, който откликна на нашата покана. С голям ентусиазъм и желание се включи в нашия проект. Благодарение на такива хора наистина един такъв смислен проект може да просъществува, да има бъдеще и да има развитие. Развитие във волейбола заедно с корпорация „Развитие“! Мисля, че звучи много позитивно“, завърши Пламен Константинов.