Правителството одобри годишния доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България

Общество

27-04-2016, 12:08

Снимка:

БТВ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството одобри годишния доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2015 г. Документът следва целите на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете (2009-2015 г.), като дейностите са продължение на усилията на българските институции и организации, отговорни за разработването и координирането на държавната политика в областта на равнопоставеността между жените и мъжете във всички области.

Според обобщените данни, целите на доклада са постигнати. Въпреки това, в документа се подчертава, че в бъдеще трябва да се обърне внимание на необходимостта от допълнителни финансови средства за провеждане на дейности по проблемите на равнопоставеността на жените и мъжете във всички администрации на централната и местна власт, както и при социалните партньори на всички нива.

В доклада за 2015 г. е обърнато внимание върху насърчаването на балансираното участие в процесите на вземането на решения в икономиката, с оглед оползотворяване на потенциала на високо образованите и квалифицирани специалисти, повишаване на информираността и чувствителността по проблемите на равнопоставеността на половете и антидискриминацията, както и предприемането на конкретни действия за актуализиране на Националната стратегия за насърчаване равнопоставеността на половете за периода 2009-2015 г. с времеви хоризонт до 2020 г.

Фокус е поставен и върху намаляване на разликата при заплащането на труда между жените и мъжете, съвместяване на професионалния и семейния живот, предотвратяване на насилието, борба със стереотипите и популяризиране и прилагане на добри европейски практики в областта на равнопоставеносттта на жените и мъжете на национално ниво.