Със 104,5 млн. лв. годишно намалява административната тежест за бизнеса

Общество

27-04-2016, 12:02

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Административната тежест за бизнеса е намаляла със 104,5 млн. лева годишно или с 21,7% от планираното намаление с 30%. Това е резултат от реализираните през второто полугодие на м. г. мерки съгласно на третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30 на сто от избрано законодателство за периода 2015-2017 г. Данните са от отчета за изпълнението на третия план към 31 декември 2015 г., който беше приет на правителственото заседание.

Планът съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест, като за отчетния период са изпълнени 18 мерки от компетентността на Министерството на финансите, Агенция „Митници“, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Три мерки на Министерството на земеделието и храните и Националния статистически институт са изпълнени предсрочно.

Сред най-важните изпълнени мерки са разработването и публикуването на интернет страницата на Агенция „Митници“ на указания за попълване на електронния административен документ и на акцизната декларация, както и намаляването срока за превеждане на подлежащи на връщане суми на акциз и за издаване на разрешение или на мотивиран отказ от 14 на 7-дневен. Изменението е включено в Правилника за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове и е в сила от 8 януари 2016 г.

През отчетния период са изпълнени девет от забавените мерки от втория план за действие. Шест от тях са с водеща институция Националния осигурителен институт и са свързани с данните от съпътстващите болничния лист документи, подавани от осигурителите. За целта е приета Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО, в сила от 01.01.2016 г., и е разработена и внедрена информационна система за подаване на документите по електронен път. Това е довело до намаляване на административната тежест за бизнеса със 71 млн. лева годишно. По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса са приети нови срокове за изпълнение – до края на 2016 г. и 2017 г.