Правителството предлага шестима дейци на културата да бъдат удостоени с ордени

Политика

27-04-2016, 11:48

Снимка:

БТВ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаването на шестима дейци на културата с ордени за ролята им за развитието на българската култура.

За удостояване с орден „Стара планина” – първа степен, за изключително големите им заслуги в областта на културата са предложени Божана Апостолова-Пейкова и проф. Крум Дамянов.

Божана Апостолова-Пейкова е българска поетеса и издател. Тя е ръководител на едно от най-популярните издателства за българска литература - „Жанет 45“. Тя е в основата на литературния фестивал „Пловдив чете“ и на културната инициатива „Младият Пловдив чете“. Основател е на престижната годишна литературна награда за поезия „Иван Николов“, която се връчва от 1994 г. насам.

Проф. Крум Дамянов е световно известен български скулптор. През 1962 г. завършва НХА, специалност „Декоративно-монументална скулптура“ при проф. Любомир Далчев. Носител е на множество отличия, а през 2009 г. получава държавната награда „Паисий Хилендарски“ за забележителен принос и постижения в съвременното българско изкуство. Автор е на монументите „Знаме на мира“ (Камбаните) в София, „Часовникова кула“ в Хасково, „Софроний Врачански“ във Враца, „Разпятие“ в Кюстендил и др.

За удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата и изкуството е предложена проф. Милена Моллова. Проф. Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. Повече от 50 години е на сцената и има изнесени огромно количество рецитали и концерти с оркестри в Европа, Азия и Америка. Реализирала е множество записи в БНР и БНТ.

За големите им заслуги в областта на културата с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен са предложени за удостояване проф. Анастас Славчев и Стефка Берова.

Проф. Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик. Бил е преподавател по пиано в НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен, директор на Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“) в Пловдив. В продължение на два мандата е заместник-ректор, а от 1999 г. до 2008 г., отново за два мандата, е ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Стефка Берова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и е участвала във филмите „На всеки километър”, „Зарево над Драва”, „Вилна зона” и др. Особено популярна е като изпълнител на шлагерни песни. През годините има издадени множество албуми в дует с Йордан Марчинков („Обичам те”, „Огънят, в който горим”, „Непоправими хора” и др.), както и самостоятелни албуми („Птица сред път”, „Чуй ме”, „От сърце” и др.). Последният й албум – „Съдба”, излиза през 2011 г.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен, за значимия й принос за развитието на културата и изкуството е предложена Мая Нешкова. Певицата е издала 11 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли в многохилядни тиражи. Има пет музикални филма и множество студийни записи, значителна част от които са записани в „Златния фонд“ на БНТ. Едни от най-известните й хитове са „Китка за обич“ (1981 г.), „Честит рожден ден“ (1988 г.), „Щастие с пари не се купува“ (1994 г.).

Инициативата за удостояването с отличията е на творчески и продуцентски организации и на инициативни комитети.