Разходите за провеждане на ритуали с участието на Българската армия ще са за сметка на Министерството на отбраната

Политика

27-04-2016, 11:43

Снимка:

БТВ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Правителството отмени част от решение от 1991 г., с което се определя редът за осигуряване провежданите в страната тържества с национално и местно значение. С промяната отпада задължението държавните институции и общинските съвети да поемат разходите за отдаване на военни почести при ритуали от национално и местно значение, които те организират. Тези разходи ще остават за сметка на Министерството на отбраната съгласно утвърждавания единен годишен план за участие на Националната гвардейска част и формированията на въоръжените сили в национални и местни тържества.

Възприетият до момента принцип за институционално възлагане на задълженията за поемане на разходи при отдаване на военни почести не отразява значимостта на отбелязваните събития като националния празник 3 март, Денят на Съединението, Денят на Независимостта, Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България 2 юни и др. Тези дати имат отредено място в националната ни история и решаващо значение за определяне на националната ни идентичност, което не следва да се обвързва с необходимостта от извършване на разходи. Отбелязването на подобни събития формира и поддържа патриотичния дух, утвърждава българската национална идентичност и държавност. Участието на представителни части на Българската армия в тях придава значимост на събитията и повишава националното самочувствие.

Провеждането на военни ритуали е регламентирано в Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.