Фестивалът в Кан се оправдава за липсата на жени режисьори

Отново темата за равенството на половете в киноиндустрията се повдига до ниво скандал

В програмата на филмовия фестивал в Кан тази година, само три от 20-те представени филма, са режисирани от жени - Андреа Арнолд, Никол Гарсия и Тони Ердман. В процентно отношение, работата им възлиза на 15% от всички конкурсни филми. Това прави една малка част и организаторите на фестивала отново повдигнаха въпроса за съществуващото неравенство между половете в киното.

Преди четири години, жените, работещи във филмовата индустрия, инициираха истински бунт. След това, повече от 800 професионални режисьори, артисти и активисти подписаха отворено писмо, осъждащо липсата на жените режисьори в списъка на претендентите за "Златната палма".

Всички следващи пъти съотношението на половете в журито бе подчертано балансиран, и на Лазурния бряг, проведоха кръгли маси и други събития, посветени на ролята на жените в киното. Въпреки това, единствената притежателка на най-високата награда на фестивала остава Джейн Кампион, получила наградата "Златна палма" през 1993 за филма "Пианото".

Това не е проблем на фестивала, казва в интервю за The Hollywood Reporter артистичният директор на фестивала в Кан Тиери Фремо. 

"За да видите повече жени в Кан, ние трябва да имаме повече жени в киното. Това не е проблем на Кан, не обвинявайте Кан." Казва той.

"Тези 17 режисьори, които не са жени, трябва да бъдат принудени да ходят по червения килим на високи токчета", - казва актрисата Роуз Макгоуън, повдигайки миналогодишната тема, че жените преминаващи по Кроазет трябва да нося токчета.

"Има толкова много нива на женомразие, че хората дори не осъзнават къде започва, и хоп, ето "Трябва да се носят високи токчета"- само стъпка до "ние не ви възприемаме като режисьори"  - казва тя.

Тази година журито на фестивала в Кан, включени актриса Кирстен Дънст , френската звезда Ванеса Паради , италианската актриса Валерия Голино и режисьор и иранската Катаюн Шахаби. Председател на журито е австралийския режисьор Джон Милър.

69-ият фестивал ще се проведе на Лазурния бряг от 11 до 22 май. Ще стартира с прожекция на новия филм написан и режисиран от Уди Алън „Cafe Society"