Иван Петков: Марица ще гони и Купата на България

Чувството да сме шампиони втори път поред е неописуемо

Въпреки емоциите от спечелената втора поредна шампионска титла за Марица (Пловдив), треньорът на отбора Иван Петков успя да направи трезва оценка на този успех и на трите победи във финалната серия срещу Левски (София). Освен това той отправи сериозен поглед към това, което предстои в близкото или малко по-далечното бъдеще на тима му. Ето какво каза наставникът пред volleymaritza.bg малко след триумфа с титлата на България и златните медали:

- Честита шампионска титла – втора поред! Какво е усещането в сравнение с миналата година?
- Благодаря! Усещането е на удовлетворение, че успяхме да си реализираме усилията. Чувството да станеш шампион втори път подред наистина е неописуемо. Бяхме сочени за доминиращ отбор, който категорично ще спечели титлата. Да, имаше тайбрек в последните два мача, но като серия е 3:0. Все пак нивото си е ниво, без по никакъв начин да омаловажавам качествата и добрата игра на Левски.

- Всъщност те като че ли затрудниха Марица повече, отколкото се очакваше... Но може би пък така е накрая е по-сладко?
- Да, затрудниха ни, но финалните мачове сами по себе си се играят под емоция. Ние също си имахме проблемите, но това вече остава на заден план. За мен винаги предстоят по-сериозните неща. Вече трябва да гледаме по-сериозно напред – първо към Купа България, а после към политиката и стратегията на клуба за бъдещето.

- С какво всъщност успя Марица да надиграе Левски в тази серия?
- Ние сме много опитен и шлифован отбор. Разполагаме с много сериозни състезателки. Дано да не бъркам точния брой, но това за нас беше 46-и или 47-и мач, откакто сме започнали през септември, заедно с контролите и турнирите, които изиграхме (б.р. - изиграните мачове всъщност са цели 50). Това са голям брой мачове, при това срещу сериозни отбори.

- Сега подходящ момент ли е да се изказват благодарности към някого или е по-добре да се изчакат и мачовете за Купата?
- Нека да мине и Купата... Но момичетата за пореден път показаха, че са едни героини, един страхотен отбор... Една от причините да изиграем финалните мачове с едно леко напрежение е, че тези момичета играят със сърце и с душа за този клуб. Те не играят само като професионалисти и не гледат на Марица като на една професионална спирка в своята кариера, а като на клуб, който дава много за тях, и те искат да му отвърнат със същото. Това понякога им създава и допълнително напрежение, както се видя в четвъртия гейм срещу Левски. Самата атмосфера в клуба е различна от всякъде другаде и това се вижда и се усеща от всички.

- Говориш за много плюсове в отбора. Тези плюсове правят ли Марица фаворит за предстоящата Купа България?
- Естествено! Амбициите на нашия отбор са големи и Купата е една от целите, които трябва да постигнем. Дай Боже всичко да е нормално и в тези две седмици да се подготвим по най-добрия начин, за да се случи закономерното.

- Накрая не мога да не те попитам... Марица вече си осигури участие в Шампионската лига догодина според новия регламент. Това различна тръпка ли ще бъде за теб като треньор, а и за отбора като цяло?
- При всички случаи... Нека това първо да го коментираме с президента на клуба Илия Динков и с мениджъра Борис Халачев, за да излезем с една ясна идея.  Доста ме подпитваха вече по темата, но аз съм доста суеверен и предпочитам да я избягвам преди да стане реална.  Сега вече трябва да седнем и да говорим какви са перспективите и какви са начините за това участие...