Красен Кралев: Бронзовият медал на Владо Урумов е нов възход за щангите

Министърът връчи на бронзовия медалист от европейското първенство по вдигане на тежести почетен плакет

Министър Красен Кралев връчи почетен плакет на бронзовия медалист от Европейското първенство по вдигане на тежести, което се проведе в норвежкия град Фьорде. Владимир Урумов взе бронз в двубоя в категория до 62 кг., като преди това стана трети в изхвърлянето и втори в изтласкването.
Събитието се състоя в сградата на община Варна в присъствието на кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, президента на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев и треньора на щангиста Живко Томов.
„Бронзовият медал на Владо Урумов е началото на нов възход на българските щанги“, заяви министър Кралев. „Надявам се, че наистина вървим по нов път, който да скъса с практиките от миналото и в следващите години българските щангисти да ни донесат много радости. Вярвам, че този бронзов медал ще бъде първото отличие от серията успехи, които ни очакват в новата ера в българското вдигане на тежести“, добави Красен Кралев.
Той коментира и казуса с повторно наложеното наказание от 500 000 щ.д. на Българската федерация и изрази надежда, че българските адвокати ще успеят да се преборят то да бъде отменено. Според министъра е безспорно доказано, че вината за допинга в пробите на 11-те български щангисти от миналата година не е на състезателите, а се дължи на „замърсена“ хранителна добавка. „От ММС искаме промени в законодателството по отношение на режима за хранителните добавки“, обясни министърът. „Не става въпрос само за елитния спорт, всички български граждани ползват и имат лесен достъп до хранителни добавки“, добави Кралев. Министерството на младежта и спорта е поискало в закона за храните да се затегне контрола над хранителните добавки, като се удостоверява, че действителното им съдържание отговаря на посоченото в етикета.
Министър Кралев коментира и положителната допинг проба на параолимпийката Стела Енева. По думите му по случая няма нова информация в Министерството на младежта и спорта. „Идеята на параолимпийския спорт е да има равнопоставеност, да се дадат възможности на хората с увреждания да спортуват, затова използването на допинг там е недопустимо според мен“, каза министърът. Той се обяви за това публичните средства  отпускани за подпомагане на спорта за хора с увреждания да осигуряват масовост и повече спортни съоръжения, пригодени за използване. „До момента парите са давани само за подготовката на 12 души от елитния спорт, а не да правим спорта достъпен за повече хора с увреждания. Ние имаме друга идея. Искам да поздравя община Врана, те са първите, които протегнаха ръка на баскетбола с инвалидни колички и по техния пример тази година ММС отпусна 100 000 лв. за закупуване на инвалидни колички за баскетбол за 3 отбора. В средата на май във Варна ще гледаме първенство по баскетбол в инвалидни колички. Аз смятам тези пари за най-правилно инвестираните средства за спорт за хора с увреждания през тази година“, категоричен беше Красен Кралев.