Лиляна Павлова: "До края на май пускаме отново поръчките за магистрала “Хемус”

Портфейл

26-04-2016, 06:47

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Магистралата остава ключов приоритет за правителството

До края на май започват първите обществени поръчки за автомагистрала “Хемус” и се препроектират останалите участъци, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова във Варна по време на конференцията на ”24 часа” “Региони в растеж”. Магистралата остава ключов приоритет за правителството, увери тя варненци. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма - 40 млн. лв., каза още тя. 

Преди два месеца премиерът Бойко Борисов отмени поръчките за първите два лота от довършването на “Хемус” заради съмнения около проведените конкурси. Тогава той обясни, че трасето на магистралата ще бъде препроектирано, за да поевтинее.
Резултатите от проверката на прекратените обществени поръчки за предишните два лота на “Хемус” показват, че няма установени незаконосъобразно проведени процедури. Но търговете за изграждането на пътния участък ще бъдат обявени отново, защото отсечките са разделени на 4 по-малки лота и ще бъдат препроектирани. За първия лот ще се обяви търг през май.
Препроектирането на останалите 3 ще е до края на годината и през 2017 г. да се обявят процедурите за избор на изпълнител, каза в неделя министър Павлова. Тя благодари на варненци за търпението във връзка с ремонта на Аспаруховия мост.