370 млн.лв. ще се насочат към градовете по новата ОП "Региони в растеж"

Най-доброто от печата

26-04-2016, 06:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавата очаква банките да удвоят сумата

370 млн. лв. от еврофондовете ще се насочат към развитие на градовете, а очакванията на държавата е банките поне да удвоят тази сума. Това стана ясно на първата конференция „Региони в растеж”, която в. „24 часа” с помощта на СИБАНК организира във Варна.
Общо пет са фондовете, насочени за градско развитие в новосъздадения Фонд на фондовете, разказа министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията, събрала над 200 души от централната, местната власт и бизнеса в “Суис Белхотел.”
Единият фонд ще е специално за София, по един фонд ще има за Северна и Южна България, както и специален фонд за туристическа инфраструктура и гаранционен, обясни Павлова. Банките ще трябва поне да удвоят сумата, а практиката показва, че може дори да се утрои, преди средствата да стигнат до бизнеса под формата на нисколихвени и дългосрочни кредити за инвестиции в градската среда.
За да чуят какво е бъдещето на Североизточния регион в “Суис Белхотел” дойдоха бизнесмени от строителния, туристическия, финансовия, земеделския и пътния бранш изаедно с кметове от целия регион.
На въпросите им 3 часа отговаряха министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на спорта Красен Кралев, шефът на фонд „Земеделие” Румен Порожанов и изпълнителният директор на Фонда на фондовете Валери Белчев. Домакин на дебата бе кметът на Варна Иван Портних. Присъстваха и кметове на по-малки общини в региона. Един от най-важните фондове, особено за Североизточна България, е туристическият, в който за финансов инженеринг сумата е 100 млн. лв., а ако банките я утроят, ще стане 300 млн. лв., каза министър Павлова.
По 50 млн. евро са заделени и във фондовете за Северна и Южна България, съобщи изпълнителният директор на Фонда на фондовете Валери Белчев.

За София били отделени 40 млн. евро. На практика само за Северна България ще има повече средства, отколкото бяха за целия предходен период за цялата страна.
“Три са основните фактора за развитие на Североизточна България- туризмът и превръщането му в транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. попрограмата “Региони в растеж”, искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност”, каза Павлова. Затова и се разчита на на бизнеса, който реално да увеличи предвидените средства и да мултиплицира ефекта. „Имаме нужда да развием седем града като двигатели
и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане”, допълни Павлова. Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, показа данните тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции - 188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.
Музикалното училище във Варна е първият финансиран проект на Министерството на културата. Следващите месеци ще финансираме две важни реформи - образователната и здравната, обяви Павлова. И добави, че 58 млн. лв. ще бъдат за водния сектор във Варна
Следващите 2-3 г. Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Над 150 млн. лв. ще се инвестират в градското развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище по ОП “Региони в растеж”. Целта е да постигнем по-висок икономически потенциал в градовете, което да даде тласък за развитие на целия Североизточен регион, каза министърката.
Вицепремиерът Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София. “Варна притежава и като община, и като област всички предпоставки да е контратежест на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата”. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференцията “Региони в растеж”. Средната годишна заплата във Варна е 9000 лв., в София - 12 000, на другите места е под 4200 лв., обясни Дончев. Само на ниво община Варна имаме сключени договори за 210 млн. лв., допълни вицепремиерът.

“Регионалното развитие има огромен проблем и това са дисбалансите. Пет пъти разлика между най-развитата и най-неразвитата територия е абсурд. Има цели територии, които не се ползват икономически в страната. Град с 30% безработица означава само, че ние не работим за него. Къде ще живееш, зависи не само от това дали има хубав път, а как изглежда целият град. Процесите са абсолютно същите като социалната маргинализация. Допуснем ли да се съберат всички негативни фактори, връщането ще е много по-скъпо", заяви вицепремиерът.
Трябват ни мотори, градове, които се развиват, каза още Дончев. До два месеца ще бъде представен и финалният вариант на проекта за енергиен хъб, който е изключително важен за Североизточна България.
“Много е важно държавата какви ресурси разпределя - държавни или европейските фондове. Но това не е най-важното, защото държавата, за да даде, много повече е събрала. Преди разговора какво държавата финансира има друг разговор- как държавата да пречи по-малко. Това е и най-евтиното усилие да се променят законите и правилата, които пречат”, заяви Дончев. “В последните месеци разглеждаме всички режими - от разрешителното за строеж през търговията с енергия, за всеки внос и за всеки износ. И търсим слабите места, ползвайки за индикатор класацията Doing Business. Щом в Чехия могат да го правят по-бързо, значи и ние можем”. “Естествено, има съпротива, но съм убеден, че съвсем скоро не само ще има ефект, но и той ще бъде усетен от всички. Надявам се с новия закон за концесиите да изчистим пречките и в тази тема”, допълни Томислав Дончев.