Японският външен министър Фумио Кишида, говорейки преди посещението си в Пекин, обяви, че действията на Китай „притесняват” света заради неговата усилена военна подготовка и морска експанзия в Източно и Южнокитайско море, съобщава „Ройтерс”.

Отношенията между Китай и Япония, съответно втората и третата най-голяма икономика в света, отдавна са влошени от териториален спор, регионално съперничество и наследството от агресията на Япония през Втората световна война.  

Китай и Япония си оспорват суверенитета над група от необитаеми островчета в Източнокитайско море, докато в Южнокитайско море Пекин изгражда острови на рифове, за да укрепи териториалните си претенции.

Китай създаде напрежение с военните и строителните си дейности на островите в Южнокитайско море, включително изграждане на самолетни писти, въпреки че Пекин изтъква, че по-голямата част от строителството е за граждански цели, като например морски фарове.

„Откровено казано, бързото и непрозрачното увеличение на военните разходи на Китай и едностранните опити за промяна на статуквото в Източно и Южнокитайско море, целейки да изгради силна морска държава, карат не само хората в Япония, но и страните от Азиатско-тихоокеанския регион и международната общност да се притесняват много”, коментирал Кишида в реч пред бизнес лидери.

Китай има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, в което се смята, че има огромни залежи от нефт и газ. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат претенции към части от водите, през които минава търговия на стойност около 5 трлн. долара годишно.

„Чрез откровен диалог с китайската страна, аз искам да обърна колелото, за да създадем китайско-японски отношения, които са подходящи за една нова епоха”, допълни японският външен министър.