Георги Иванов взе олимпийска квота за Рио

Това е осма олимпийска квота за нашите борци

Георги Иванов донесе осма олимпийска квота за родната борба. На квалификационния турнира в Улан Батор (Монголия) той стигна до финал в кат. до 74 кг на свободния стил. С класирането си до тази фаза на надпреварата българинът взе виза за игрите в Рио през август. На финала Иванов, който живее и работи в САЩ, отстъпи пред настоящия еврошампион Сонер Демиртас (Турция) с 1:12.

Преди това той записа три победи - срещу молдовеца Евгени Недялко с 9:6, надделя над германеца Георг Харт с 6:0, а на полуфинала срази и Михали Наги (Унгария), трети от европейското до 23 г. през миналата година, с 10:7.

Другите двама наши борци останаха на победа от квотите за Рио, които не са поименни.

При 65-килограмовите Борислав Новачков отстъпи в решителната схватка на Якуб Гор (Турция), призьор от световни и европейски първенства, с 2:4. Националът, който също живее в САЩ, започна с технически туш 10:0 срещу Абулрахман Ибрахим (Катар), на четвъртфиналите надви също с технически туш 12:2 Адилет Маматаев (Киргизстан), а на полуфинала бе спрян от грузинеца Якобишвили, европейски вицешампион до 23 г, с 4:5.

При тежките до 125 кг Любен Илиев също остана в подножието. В решителната схватка нашият национал загуби от поляка Роберт Баран, европейски вицешампион от първенството в Рига през март, с 1:5. Илиев започна с успех срещу опитния румънец Рарес Чинтоан с 6:5, а на четвъртфиналите загуби от Лигети (Унгария) с 3:7. Така в схватка за бронза асът ни срази Аиаал Лазарев (Киргизстан) с 3:1.

Последната олимпийска квалификация е в Истанбул (6-8 май), като само финалистите във всяка категория взимат квоти за Рио.