Тренчев към Доган: Не за тази държава мечтаехме през 1989 г.

Общество

24-04-2016, 15:09

Снимка:

viaranews

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Не е това държавата, г-н Доган, за която си мечтаехме през 1989 г. С тези думи се обърна към Сокола почетният председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в приветствието си пред 9-ата Национална конференция на ДПС. И напомни, че днес България е най-бедната държава в Европа.

Не искам днес да говоря за политика, ние сме най-старите и с най-дълъг стаж политици, г-н Доган, продължи Тренчев.

И разказа спомен от 1989 г. Потърсил го непознат човек в дома му и му казал: "Докторе, аз съм обикновен човек, но се радвам, че се борите за името ми. Аз не знам какво да правя, но вие ходите, тичате и сигурно имате нужда от пари. С друго не мога да помогна, но това съм ви приготвил." И му дал плик с пари. Тренчев отказал да ги вземе, но човекът настоял и тогава той му написал разписка, която после станала първият финансов документ в "Подкрепа".

"След малко пак звъни - върна ми я. Хванали са го и са го увивали после в овчи кожи - така са го били в Държавна сигурност. Това не трябва да го забравяте", обърна се Тренчев към делегатите. И сподели, че това е много личен спомен, който той за първи път си позволява да разкаже публично.

Разберете, не е това мечтата, за която тръгнахме, която стана България. Но все още не всичко е загубено, каза Тренчев. Борете се тази държава да е по-добра и щастлива, да стоят децата ни тук, а не да ходят по света. Защото достатъчно хубави работи има тук, а можем да ги направим още по-хубави, призова делегатите той.

Вие сте достатъчно опитни и си знаете, а ние, старите и уморените, каквото можем ще помагаме, завърши Тренчев.

Трябва да подчертаем етническия мир у нас и да признаем, че без ДПС и волята на д-р Доган днес България можеше да е друга, каза в приветствието си пък зам.-шефът на АБВ Румен Петков. Ние възприемаме етническия модел като даденост, но в тази зала всички сме наясно, че това не е така. Изправени сме пред огромни предизвикателства - тероризма, едноличната власт, от която има само една крачка към тоталитаризма.

ДПС показа, че центърът е неизбежен в политическия живот. Показа способност да води ефективен диалог в ляво и в дясно, без който националната отговорност няма да има необходимите днес параметри. Днес едноличното управление, съчетано със заплахите отвън, са нещо недопустимо, допълни Петков.

90-те години беше лесно да си седесар, достатъчно беше да можеш да мразиш. Винаги е било трудно да си отговорен, допълни Петков. Сигурен съм, че днес ще е големият конгрес на отгоорността на ДПС, която съпътства 25-годишната ви история.

ДПС създаде собствена школа в политиката, каза пък съпредседателят на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка. Тя определи ДПС в парламента като фактор за стабилност и сериозен коректив на работата на управляващата коалиция.