Завърши лагерът за тенисисти в инвалидни колички на УСК "Академик"

Спорт

24-04-2016, 13:42

Снимка:

БФТ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Завърши организираният от Българската федерация по тенис и Университетски спортен клуб "Академик" Благоевград, лагер за тенисисти в инвалидни колички. Всичко премина в перфектен ред  на кортовете на УСК "Академик" от 18-и до 22-и април. Лагерът беше генерална репетиция преди началото на Държавното първенство за хора в инвалидни колички. Мъжкият и женският отбор бяха водени от националната треньорка и специалист в тениса за инвалидни колички Христинка Братанова.

Лагерът е част от инициативата на БФТ от края на 2014 година, да разшири дейността си по програмата за развитието на тениса за хора в инвалидни колички и физически увреждания и за хора с ментални затруднения. 

Миналата година федерацията организира съвместен лагер за състезатели и треньори за хора с физически и ментални затруднения. Това става възможно благодарение на партньорството на БФТ с Посолството на САЩ в България и Спешъл Олимпикс България.

Двама от световно признатите специалисти в областта на тенис за хора в инвалидни колички  - Дан Джеймс и Карин Коб проведоха тренировъчния лагер, непосредствено преди началото на Държавното първенство за хора в инвалидни колички. Те са членове на Американската тенис асоциация и обучаваха както състезателите, така и личните им треньори на методите при работа с хора с увреждания.

За първи път през март 2015 г. беше отбелязан и Европейският тенис ден на Спешъл олимпикс. В него се включиха всички трениращи деца с увреждания, треньори от Националния тенис център и членове на националния отбор по тенис за мъже за Купа Дейвис.

Целта е да се осигури достъп до тениса на хора с увреждания и да се популяризира каузата. Стремежът е да се намерят повече пътища за признаване, социализиране и приемане на хората с физически увреждания и интелектуални затруднения