"Лазаре, стани" !

Общество

23-04-2016, 08:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес е Лазаровден, подготвяме се за Страстната седмица

Лазаровден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Той се празнува винаги осем дни преди Великден и с него започва подготовката за Страстната седмица. 

В Календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети на възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Извършено пред очите на народа чудо, става причина мнозина да повярват в Христа. Точно в този момент върховният еврейски орган Синедрион решава да улови Иисуса при първа възможност и да го убие. Така чудото става непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Именно затова от най-дълбока древност е установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица. Според средновековните писания Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).
В народния обичай Лазаруване се включват момичета на възраст от 6 до 12 години - лазарки. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са "шеталици" (танцьорки) и една "кумица". Тя води групата и прибира подаръците. Момичетата обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Вярва се, че която мома не е лазарувала, тя няма да се ожени.