Поморие получи наградата за град инвеститор в спорта

Министър Кралев връчи наградата за град "Инвеститор в спортни таланти" на Поморие

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в церемонията по обявяване на резултатите от проучването "Най-добрият град за живеене в България“ за 2015 г. и връчи наградата  в категорията "Инвеститор в Спортни таланти" на кмета на Поморие Иван Алексиев. На церемонията присъстваха още заместник министър-председателят Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова и Евелина Василева, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, изпълнителният директор на „Дарик радио“ Радосвет Радев, главният редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев, кметове и заместник-кметове на наградени общини.
    "Идеята на категорията „Инвеститор в спортни таланти“ съвпада с политиката на правителството и Министерството на младежта и спорта за популяризиране и развитие на спорта сред децата и подрастващите. Всяка година увеличаваме средствата, предназначени за детски и ученически спортни програми“, заяви министър Кралев. По думите му, за да имаме здрава нация и бъдещи успехи в елитния спорт е необходимо да се инвестира във възможностите за спорт за младите. „Каквито и усилия да полагаме обаче, това няма да е възможно без помощ от българските общини“, допълни той. Красен Кралев подчерта, че благодарение на политиката на община Поморие да осигурява безплатно база, треньори и екипировки на децата, в последните 6 години в спортните школи в общината тренират над 1 000 деца.
    Поморие е отличен в категорията „Инвеститор в спортни таланти“ заради целенасочената си политика в последните 6 години. Освен безплатно спортуване за децата в общината, Поморие осигурява и богата спортна програма. В града се провежда кръг от Националната купа по спортни танци на България, през юни домакинства най-силната международна регата в Бургаския залив – Сокол, юли и август са посветени на ветроходните спортове, а през септември посреща републикански турнир по футбол на малки вратички и Републиканско първенство по хандбал.
    На церемонията бяха наградени градове в още 4 категории, извън голямата награда „Най-добър град за живеене в България“ за 2015 и специалните награди на слушателите на Дарик радио и читателите на в. „24 часа“. В категория „Зелен град“ беше награден Казанлък, а наградата получи кмета на града Галина Стоянова, Пламен Стоилов взе приза за Русе за „Перспективен град“, „Пазител на историята“ стана Варна, а „Бизнес град“ – Пловдив. Призът за „Успешно реализирани европроекти“ отиде в Бургас и беше връчен на кмета Димитър Николов. Наградата на слушателите на „Дарик радио“ получи кмета на Варна Иван Портних, а читателите на в. „24 часа“ отличиха Велико Търново и Русе. Голямата награда „Най-добър град за живеене“ за 2015 г. беше връчена от Радосвет Радев на кмета на София Йорданка Фандъкова.
    Проектът „Най-добър град за живеене в България“ се реализира за 9-ти път от Дарик академия в партньорство с „Дарик радио“ и в. „24 часа“.