Подготвят супермерки срещу преписването на матурите

Общество

22-04-2016, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МОН готов да следи като Биг Брадър

Просветното министерство възнамерява да се превърне в нещо като Биг Брадър в деня на матурите. Всички камери на 624-те училища у нас, в които тази година ще се проведат държавни зрелостни изпити, ще бъдат свързани в единна видеомрежа, а МОН ще може да гледа случващото се във всяка от 4-те хиляди изпитни зали в реално време. Това съобщи зам. образователният министър Диян Стаматов, който вчера представи пакета от мерки на ведомството за осигуряването на честни изпити, цитиран от в. "Сега".
С наблюдателните функции ще са натоварени десетимата експерти от дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в МОН. Тъй като броят им е недостатъчен, за да следят хилядите камери едновременно, те ще "превключват" от едно училище в друго. Във всеки момент от провеждането на матурата обаче ще могат да виждат какво правят зрелостниците.
Все още не е ясно колко ще струва единната видеомрежа, но от екипа на Стаматов увериха, че не става дума за много средства. Тъй като повечето камери не записват звук, зам.-министърът коментира, че "това не означава, че до началото на изпита няма да има такъв", без обаче да даде подробности колко пари ще са нужни за осъвременяване на възможностите на съществуващото в момента видеонаблюдение.
Като превантивна мярка срещу преписване за първи път от министерството смятат да съберат освен телефоните на зрелостниците и тези на квесторите. Те, както и дванадесетокласниците, ще трябва да се "освободят" освен от джиесемите си, а и от часовници, мобилни химикали и други подобни "джаджи" от ново поколение. За първи път ще се предприеме и задължително запечатване на училищните стаи и тоалетни в деня преди зрелостния изпит. "Техническите комисии по провеждане на изпитите във всяко училище ще обходят вечерта преди матурата изпитните зали и санитарните възли и ще приберат всички случайно забравени вещи или помощни материали. След това на вратите ще се залепи лепенка, която ще се отлепи в деня на изпита", обясни Стаматов.
Отделно от това тази година МОН разчита и на подкрепата на родителите. Те няма да влизат в залите, но ще могат да наблюдават коридорите, санитарните възли, камерите. Очакванията са във всяко школо да има поне по трима родители наблюдатели, или близо 2700 майки и бащи, които да се присъединят към 10-те хиляди квестори и 2-те хиляди учители, ангажирани в организацията и провеждането на матурите. Стаматов призна, че в по-малките населени места е възможно родителите да не откликнат на призива на МОН. Затова от ведомството му ще се опитат да осигурят по един служител във всяко училище, избран на случаен принцип, който да бди за спазването на правилата.
Освен големия превантивен пакет срещу преписвачите на матурите е подготвен и друг - "широк таен пакет". Той обаче ще може да се задейства лично от просветния министър Меглена Кунева в случай на необходимост. "Министърът ще прецени в каква посока да го реализира, експериментът може да съществува въпреки правилата", каза загадъчно Стаматов. И отправи призив към зрелостниците: "Не преписвайте. Превенцията е насочена към много лесно залавяне на преписвачите".
Зам.-министър Стаматов сподели, че очаква "купуване и продаване на теми, защото в България се печели от всичко, включително от лъжата, че това е изпитният вариант". Той обаче призова зрелостниците да не вярват на никого, който прави "Фейсбук" група за един или друг автор, тъй като шансът винаги е 1 към 15 (колкото са авторите). "Тази година Христо Ботев ще рецитира стихотворение, Вазов ще бъде със снимка на своя си образ в различни години, Алеко Константинов вероятно ще бъде под формата на бай Ганьо в някоя баня, Пенчо Славейков вероятно ще е в Трявна, защото тази година има Славейкови дни, Пейо Яворов вероятно ще бъде влюбен, Елин Пелин ще разказва за Гераците... Да не продължавам, защото изобретателността във "Фейсбук" е много голяма. Това е пълна провокация", коментира Стаматов по повод миналогодишното изтичане на темата по литература от човек с никнейм "Яворов".